Het Source of Inspiration Gala van het Holland Dance Festival is een ontspannen tentoonstelling van dans dat van 26 januari t/m 17 februari te zien is tijdens het festival. Het is het tweede grote dansgala in een week. Kan dat wel goed gaan? De definitieve tips voor een succesvol gala.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

1. zorg dat je een prijs geeft

Het heeft even geduurd, maar Janine Dijkmeijer ontvangt een prijs voor het oprichten van het internationaal toonaangevend filmfestival Cinedans. Janine voert in een adem door ook nog directie bij Nicole Beutler, Het Nationale Ballet en schuift in maart door naar het Nederlands Dans Theater. De Jiří Kylián-ring is dus een terechte erkenning voor haar toewijding aan dans.

eanine-Dijkmeijer-winnaar-Jiri-Kylian-Ring-2014-c-Antoinette-Mooy
Janine-Dijkmeijer-winnaar-Jiri-Kylian-Ring-2014-foto-Antoinette-Mooy

2. zorg dat je geld ophaalt

Jan Kooijman, danser/acteur en ambassadeur voor het Prinses Beatrix Spierfonds, zoekt een verband tussen dans en spierziekte. Dat is er volgens hem: ‘Dansers vertegenwoordigen de vrijheid die mensen met een spierziekte moeten missen.’ Het jurylid van So YouThink You Can Dance en Everybody Dance Now roept mensen vooral op te komen naar het Free to Move liefdadigheidsevenement op 4 september.

3. zorg voor hoog bezoek

Het bezoek is hoog: Prinses van de Nederlandse dans Beatrix, en Laurentien en Constantijn. Verder veel bekenden zoals Hans van Manen, de architect van het te slopen Lucent Danstheater Rem (what’s in a name) Koolhaas tot aan Nout Wellink. Alleen Mr. Vaslav, Arthur Japin ontbreekt.

Gala Holland dance festival 2014 foot: Antoinette Mooy
Gala Holland Dance Festival 2014 foto: Antoinette Mooy

4: wees jezelf

Het is lastig de enorme verscheidenheid en hoeveelheid aan dans die tijdens het gala gepresenteerd wordt, te plaatsen. Diverse sprekers doen daartoe een poging terwijl ze bukkend tijdens het speechen zoeken naar tekstvelletjes en dergelijke. Grappige ‘not senior moments’ die het dansfeest ontspannen en toegankelijk maken. Net als de gratis drankjes en deejay na afloop.

5. voer een thema

De kracht van de dans tijdens dit gala ligt in het verbinden van mensen (bekijk de toelichting van artistiek leider Samuel Wuersten). Dat zie je in een stampend strak duet van Stephen Shropshire, ex-directeur van het wegbezuinigde Noord Nederlandse Dans, tot aan een verrassend Sauvagerie van opkomend choreograaf Samir Calixto. Dansen is leuk, samen dansen is plezier, onthulde wethouder Marjolein de Jong vooraf al.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

6. pas je aan de tijd aan

Een modern gala maakt gebruik van moderne media. Videoclips, projecties, een trailer, inzet van een brass band, een jolige dance massive, en performers die tussen het publiek in de foyer lopen, alles wordt ingezet. Dans is per slot van rekening communicatie. Het gala als opmaat tot het festival toont aan hoe die communicatie via dans mondiaal verschilt. Source of Inspiration is gewoon een manifestatie voor het behoud van dans.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

 

Foto bovenaan:
Gala Holland Dance Festival 2014 vlnr: Jiri Kylian, Sabine Kupferberg, Samuel Wuersten, Hans van Manen, Henk van Dijk. (Foto: Antoinette Mooy)
Scroll naar top