Aller au contenu

Biographie Reinbert de Leeuw publiée aujourd'hui

Vandaag verscheen bij Leporello Publishers in Amstelveen mijn lang verwachte biografie Reinbert de Leeuw : homme ou mélodie, waaraan ik ruim zeven jaar gewerkt heb. Het boek is te koop bij verschillende boekhandels in Amsterdam en via elke boekwinkel in Nederland te bestellen.

Toen ik begin 2005 een concert bezocht dat door Reinbert de Leeuw gedirigeerd werd, besprak ik met een aantal collega’s dat de generatie ‘Notenkrakers’ inmiddels flink op leeftijd begon te komen. Een van hen opperde het idee hun verhalen en ervaringen op te tekenen ‘nu het nog kon’. Op de fiets naar huis bedacht ik in een flits van euforie: ‘Ik ga een biografie schrijven over Reinbert de Leeuw!’ Ik bewonder hem al jaren, omdat hij me bekend heeft gemaakt met geweldige componisten als Sofia Goebaidoelina, György Kurtág en Galina Oesvolskaja.

Zo gezegd, zo gedaan, maar het was een weg met vele hobbels: archieven bleken onvolledig, mensen waren slechts met veel moeite op te sporen en het checken van de schijnbaar simpelste feiten kostte meer tijd dan verwacht. En toen het begin 2013 af was, weigerde De Leeuw het te autoriseren, waarop de uitgever zich terugtrok. Ik ben blij dat het boek nu eindelijk concreet geworden is en ben trots op de prachtige vormgeving van Stef Verbraeken, met op de cover een speciaal hiervoor gemaakte ets van Guus Glass.

Dit is de flaptekst:

Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als ‘Notenkraker’ richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is een inspirator voor jong en oud.

‘Thea Derks heeft diepgravend onderzoek gedaan om leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd te plaatsen: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als ‘kunstpaus’. Zo ontstaat een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier.

[Tweet “Reinbert de Leeuw: een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier”]

Vandaag verscheen in Le Parool een twee pagina’s tellende recensie van Erik Voermans. Met gepaste trots citeer ik hieruit het slot: ‘De Leeuw wordt nergens naar de mond gepraat, maar ook nergens lof ontnomen waar lof op zijn plaats is. Daardoor heeft zij een prachtig monument opgericht, dat een van Neerlands grote muzikale zonen volledig recht doet. Zowel de mens als de melodie.’

Op zaterdag 15 maart 2014 publiceerde Le Parool a Interview van Erik Voermans met TheaDerks Parool 15-3-2014.

14 commentaires sur “Biografie Reinbert de Leeuw vandaag verschenen”

Les commentaires sont fermés.

Thea Derks

Thea Derks a étudié l'anglais et la musicologie. En 1996, elle a terminé ses études de musicologie cum laude à l'université d'Amsterdam. Elle s'est spécialisée dans la musique contemporaine et a publié en 2014 la biographie 'Reinbert de Leeuw : man or melody', saluée par la critique. Quatre ans plus tard, elle a terminé 'Un bœuf sur le toit : la musique moderne dans le vogevlucht', qui s'adresse surtout aux profanes intéressés. Tu peux l'acheter ici : https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 En 2020, la 3e édition du Reinbertbio est parue,avec 2 chapitres supplémentaires décrivant la période 2014-2020. Ceux-ci sont également parus séparément sous le titre Final Chord.Voir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175€ / 12 Maanden
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Nombreux membres
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50€ / Jaar
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais