Meteen naar de inhoud

Biografie Reinbert de Leeuw vandaag verschenen

Vandaag verscheen bij Leporello Uitgevers in Amstelveen mijn lang verwachte biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie, waaraan ik ruim zeven jaar gewerkt heb. Het boek is te koop bij verschillende boekhandels in Amsterdam en via elke boekwinkel in Nederland te bestellen.

Toen ik begin 2005 een concert bezocht dat door Reinbert de Leeuw gedirigeerd werd, besprak ik met een aantal collega’s dat de generatie ‘Notenkrakers’ inmiddels flink op leeftijd begon te komen. Een van hen opperde het idee hun verhalen en ervaringen op te tekenen ‘nu het nog kon’. Op de fiets naar huis bedacht ik in een flits van euforie: ‘Ik ga een biografie schrijven over Reinbert de Leeuw!’ Ik bewonder hem al jaren, omdat hij me bekend heeft gemaakt met geweldige componisten als Sofia Goebaidoelina, György Kurtág en Galina Oesvolskaja.

Zo gezegd, zo gedaan, maar het was een weg met vele hobbels: archieven bleken onvolledig, mensen waren slechts met veel moeite op te sporen en het checken van de schijnbaar simpelste feiten kostte meer tijd dan verwacht. En toen het begin 2013 af was, weigerde De Leeuw het te autoriseren, waarop de uitgever zich terugtrok. Ik ben blij dat het boek nu eindelijk concreet geworden is en ben trots op de prachtige vormgeving van Stef Verbraeken, met op de cover een speciaal hiervoor gemaakte ets van Guus Glass.

Dit is de flaptekst:

Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als ‘Notenkraker’ richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is een inspirator voor jong en oud.

‘Thea Derks heeft diepgravend onderzoek gedaan om leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd te plaatsen: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als ‘kunstpaus’. Zo ontstaat een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier.

[Tweet “Reinbert de Leeuw: een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier”]

Vandaag verscheen in Het Parool een twee pagina’s tellende recensie van Erik Voermans. Met gepaste trots citeer ik hieruit het slot: ‘De Leeuw wordt nergens naar de mond gepraat, maar ook nergens lof ontnomen waar lof op zijn plaats is. Daardoor heeft zij een prachtig monument opgericht, dat een van Neerlands grote muzikale zonen volledig recht doet. Zowel de mens als de melodie.’

Op zaterdag 15 maart 2014 publiceerde Het Parool een Interview van Erik Voermans met TheaDerks Parool 15-3-2014.

14 reacties op “Biografie Reinbert de Leeuw vandaag verschenen”

Reacties zijn gesloten.

Thea Derks

Thea Derks studeerde Engels en Muziekwetenschap. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en publiceerde in 2014 de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'. Vier jaar voltooide zij 'Een os op het dak: moderne muziek in vogevlucht', speciaal gericht op de geïnteresseerde leek. Je koopt het hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 In 2020 verscheen de 3e druk van de Reinbertbio,met 2 extra hoofdstukken die de periode 2014-2020 beschrijven. Deze verschenen ook apart als Slotakkoord.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands