Vandaag verscheen bij Leporello Uitgevers in Amstelveen mijn lang verwachte biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie, waaraan ik ruim zeven jaar gewerkt heb. Het boek is te koop bij verschillende boekhandels in Amsterdam en via elke boekwinkel in Nederland te bestellen.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Beste lezer: Donaties zijn nodig!
Je leest dit verhaal gratis. Dat kan dankzij donaties van lezers. Zo blijven we onafhankelijk van subsidies en grote sponsors. Je kunt zelf bepalen wat dit verhaal je waard is. Je bijdrage komt rechtstreeks bij de auteur terecht!
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Toen ik begin 2005 een concert bezocht dat door Reinbert de Leeuw gedirigeerd werd, besprak ik met een aantal collega’s dat de generatie ‘Notenkrakers’ inmiddels flink op leeftijd begon te komen. Een van hen opperde het idee hun verhalen en ervaringen op te tekenen ‘nu het nog kon’. Op de fiets naar huis bedacht ik in een flits van euforie: ‘Ik ga een biografie schrijven over Reinbert de Leeuw!’ Ik bewonder hem al jaren, omdat hij me bekend heeft gemaakt met geweldige componisten als Sofia Goebaidoelina, György Kurtág en Galina Oesvolskaja.

Zo gezegd, zo gedaan, maar het was een weg met vele hobbels: archieven bleken onvolledig, mensen waren slechts met veel moeite op te sporen en het checken van de schijnbaar simpelste feiten kostte meer tijd dan verwacht. En toen het begin 2013 af was, weigerde De Leeuw het te autoriseren, waarop de uitgever zich terugtrok. Ik ben blij dat het boek nu eindelijk concreet geworden is en ben trots op de prachtige vormgeving van Stef Verbraeken, met op de cover een speciaal hiervoor gemaakte ets van Guus Glass.

Dit is de flaptekst:

Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als ‘Notenkraker’ richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is een inspirator voor jong en oud.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

‘Thea Derks heeft diepgravend onderzoek gedaan om leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd te plaatsen: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als ‘kunstpaus’. Zo ontstaat een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier.

[Tweet “Reinbert de Leeuw: een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier”]

Vandaag verscheen in Het Parool een twee pagina’s tellende recensie van Erik Voermans. Met gepaste trots citeer ik hieruit het slot: ‘De Leeuw wordt nergens naar de mond gepraat, maar ook nergens lof ontnomen waar lof op zijn plaats is. Daardoor heeft zij een prachtig monument opgericht, dat een van Neerlands grote muzikale zonen volledig recht doet. Zowel de mens als de melodie.’

Op zaterdag 15 maart 2014 publiceerde Het Parool een Interview van Erik Voermans met TheaDerks Parool 15-3-2014.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Foto bovenaan:
Reinbert de Leeuw - ets van Guus Glass

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

14 reacties op “Biografie Reinbert de Leeuw vandaag verschenen”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top