Meteen naar de inhoud

interview

De Spaanse schrijver Fernando Aramburu ©Iván Giménez Tusquets Editores

Hoe zou ons leven eruitzien als we al bij geboorte wisten wanneer we doodgingen? Fernando Aramburu over zijn nieuwe roman ‘Het tellen van de dagen’

Met zijn vorige roman Vaderland veroverde de Spaanse auteur Fernando Aramburu de harten van lezers in heel Europa. De bestseller over de gevolgen van het geweld door de Baskische afscheidingsbeweging ETA, werd driemaal bekroond en HBO bewerkte het boek tot een televisieserie. Zijn nieuwe, Het tellen van de dagen, is een intiemer verhaal, over een man die besluit over een… 

Benefiet Oekraïne: Light and Darkness

Geen gemakkelijke opdracht in de dansvoorstelling Benefiet Oekraïne: Light in Darkness

Dansers zijn buitengewone wezens. Neem Vlad Detiuchenko en Veronika Rakitina. Vorig jaar gevlucht van Kyiv naar Den Haag, dansen ze nu allebei in de voorstelling van voorheen prima ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh. Ze reizen ermee van Den Helder tot Eindhoven, en organiseren eigenhandig de voorstelling op 21 maart a.s. Benefiet Oekraïne: Light in Darkness. Ik zocht de… 

scènebeeld door Kurt van der Elst

Zwangerschap regisseur Nina Spijkers was uitdaging Het Nationale Theater bij voltooiing van Coriolanus

“Dat ga ik Nina als eerste vertellen, dat na afloop de jonge vrouwen als eerste opstonden om te applaudisseren en yellen van enthousiasme voor onze Coriolanus.” Remco van Rijn, dramaturg bij Het Nationale Theater, spreken we na een try-out, net voor de première van Coriolanus op 18 februari. En Nina = Nina Spijkers, de oorspronkelijke regisseur van het stuk Wat… 

Bestsellerauteur Maria Dueñas schreef een vervolg over spionne Sira Quiroga: ‘Ze moest wel een beetje lijden’

Haar debuutroman Het geluid van de nacht, waarin de eenvoudige naaister Sira Quiroga uitgroeide tot spionne voor de Britse geheime dienst, werd tien jaar geleden een wereldwijde bestseller. Nu is de Spaanse schrijfster María Dueñas (58) met een nieuwe roman waarin ze Sira het vuur aan de schenen legt. ‘Ze moest wel een beetje lijden.’ Tweede deel Vanwege het enigszins… 

Erik Whien beweegt mee op de inclusiegolf, in dialoog

Directeur Alida Dors zet bij Theater Rotterdam in op inclusie. Wat betekent dit voor een 44-jarige witte regisseur met groot succes met een traditioneel publiek, zoals nu met ‘Verdriet is het ding met veren’? Een vraaggesprek. “Het theater van Erik Whien draait om de mens. Om het hoofd en alles wat daarin gebeurt. Elk mens heeft gedachten, in de geest… 

November Music presenteert Music Hub Night: ‘Deze samenwerking is écht iets Brabants.’ #novembermusic

FLEMMING, Remme, Nona, Sanne Rambags en Rianne Wilbers. Namen die voor inwoners uit Brabant niet onbekend zijn. Deze jonge artiesten werden in hun muzikale en persoonlijke ontwikkeling ondersteund door het programma Music Hub Brabant. In dit postmaster traject van één jaar tijd staat de ontwikkeling van tien jonge makers centraal. Elk talent volgt een op maat gemaakt ontwikkelingstraject en wordt… 

Hou in godsnaam een open oog voor wat er gebeurt! Rolf Orthel over Maken is het Mooist

Maken is het mooist, de laatste film van Rolf Orthel, is een ode aan het maken en de makers. Waarom fascineert het maakproces? Wat is creativiteit of kunstenaarschap? We spreken elkaar in bodega Keijzer in Amsterdam, waar de ober zijn koffievoorkeur kent. We praten over film, ouders, ouder worden, lagere school, bossen, ommetjes maken om nieuwe dingen te zien. Als… 

‘We zullen omsingeld worden door fictie.’ Jeroen Olyslaegers over zijn nieuwe novelle, de illusie van bezit en modern escapisme

Het zijn me de personages wel, de hoofdfiguren uit de boeken van Jeroen Olyslaegers (55). Lachend vertelt hij over Wilfried Wils, de hoofdpersoon van zijn bestseller Wil uit 2016, die maar niet ophield met praten tegen zijn schepper. ‘Hij blééf maar commentaar geven. Ik had nog niet eerder meegemaakt dat een boek zo bleef leven. Toen het boek werd bekroond… 

‘In het leven dat ik bedenk, verdwijnt de donkerte.’ Schrijver Thomas Verbogt over zijn nieuwe roman ‘Maak het mooi’

Maak het mooi is de titel van zijn nieuwe roman, maar eigenlijk was het een boek dat Thomas Verbogt (69) al vele jaren vanbinnen met zich meedroeg. Nu het dan eindelijk geschreven is, voelt hij zich lichter. Goed mens Hoe kun je van wezenlijke betekenis zijn voor een ander? En wat moet je doen om een goed mens te zijn?… 

Genevieve Murphy, componist en theatraal performer: ‘Ik hou van muziek met een ritme, gevoel en drive. Muziek die me laat dansen.’ #novembermusic

‘Ik heb een bijzondere relatie met mijn spullen. Het heeft te maken met bepaalde emotionele ervaringen in mijn leven.’ Genevieve Murphy (Schotland, 1988) slaat met “The Spot Where I Find Myself’ een nieuwe weg in bij het verkennen van haar mogelijkheden als componist, muzikant, maar vooral ook theatraal performer. Wie Murphy al een paar jaar volgt, heeft haar veelzijdigheid al… 

Inez Wolters maakt familievoorstelling met circus van Strawinsky: “Ik geloof dat kinderen van tien een boel aankunnen.” #festivalcircolo

Het Tilburgse kamerorkest Kamerata Zuid brengt met danseres en choreograaf Inez Wolters L’Histoire du Soldat van Igor Stravinsky uit als familievoorstelling. De voorstelling gaat deze week in première bij Festival Circolo, Nederlands grootste circusfestival, eveneens in Tilburg. Wolters is een alleskunner. Met Zwermers ensceneert ze dans op locatie, met participatie van het publiek. Daarnaast leidt ze met haar wilde en… 

Black Pencil ontmoet Gamelanensemble Kyai Fatahillah: “laat het maar gebeuren, laten we het ervaren, let’s see what happens.” #Novembermusic

Het Indonesische gamelan-ensemble Kyai Fatahillah komt naar Nederland en bundelt zijn krachten met de hedendaagse muziekspecialisten van Black Pencil. Tijdens November Music zijn ze samen te horen op zaterdag 5 november in de Grote Zaal van de Verkadefabriek in Den Bosch. Maskermysterie Het kamerensemble Black Pencil heeft een originele bezetting: blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk. Bespeeld door vijf internationale… 

‘We zullen beter moeten leren samenleven.’ Schrijfster Julia Navarro onderzoekt in haar nieuwe roman het waarom van terrorisme

Navarro’s achtste roman Vanuit het niets draait om de Libanees-Franse Abir Nasr, wiens ouders en zusje voor zijn ogen worden doodgeschoten door Israëlische soldaten. Abir zweert ooit wraak te zullen nemen. Hij en zijn broertje Ismail komen terecht bij strengreligieuze familie in Parijs, die later naar de wijk Molenbeek in Brussel verhuist. Terwijl Abirs nicht Noura de vrijere leefwijze van… 

‘Mijn interesse kreeg wat obsessieve trekken.’ Inge Schilperoord dook voor haar nieuwe roman in de aantrekkingskracht van het geloof

Zeven jaar na haar bejubelde debuutroman Muidhond verschijnt het nieuwe boek van Inge Schilperoord. Ze dook in de belevingswereld van een jong Nederlands meisje dat zich aangetrokken voelt tot het islamitische geloof. Toen Inge Schilperoord (49) als forensisch psycholoog in 2017 een tijd psychologische onderzoeken verzorgde op de terroristenafdeling van een gevangenis, waar mensen verblijven die verdacht worden van banden… 

Jesse Huygh balanceert op hoog niveau met taaislijmziekte #festivalcircolo

Wanneer hij, aan het eind van zijn performance, bovenop een vijf meter hoge paal staat, en maar moeilijk zijn evenwicht lijkt te houden, houdt het publiek de adem in. Net als Jesse zelf, maar die doet dat niet vrijwillig. Hem hebben we een voorstelling lang zien worstelen met zuurstofslangen en bloedwaardemeters, regelmatig pauzerend om weer lucht te krijgen. Wat als… 

‘Toen ik al die observaties over mezelf las, was ik in shock.’ Ariëlla Kornmehl over haar nieuwe roman ‘De fiscalist’

Voor haar nieuwe roman De fiscalist hoefde Ariëlla Kornmehl haar inspiratie niet ver te zoeken. Van de ene op de andere dag werd ze zelf als het ware een hoofdpersoon in een verhaal, omdat bleek dat haar belastingadviseur een stille obsessie voor haar koesterde. “Toen ik al die observaties over mezelf las, was ik in shock.” Na het het verschijnen… 

‘Ik wilde een soort Jezus zijn.’ 6 levensinzichten van Ellen ten Damme

Haar leven is geworden zoals Ellen ten Damme (54) ooit droomde: vrij, opwindend en ze kan leven van haar muziek. Als een troubadour toert ze de komende maanden door het land met haar nieuwe show Barock. ‘Alleen in mijn Franse huis doe ik normale dingen.’ 1. Ik mag mezelf serieus nemen  ‘Als 3-jarige hing ik al aan de hoogste lantaarnpaal. Ik… 

Zeruya Shalev schreef een mooie roman over rouw: ‘Ik voelde de pijn alsof het mijzelf overkwam’

Met een fijne, precieze pen schrijft de Israëlische Zeruya Shalev (63) over menselijke relaties. Haar nieuwe roman Lot gaat over wat dierbaren bindt en uit elkaar drijft, en over de verschillende gezichten van rouw. Zinnen die geschreven willen worden Voor sommige schrijvers begint een boek met een beeld, een prangende vraag of een personage dat zich aandient. Voor Zeruya Shalev, een… 

Welke recensent komt er nu kijken naar een wild onbekende 58-jarige debutant?

‘Mijn show raakt, zet aan tot zelfreflectie en krijgt al best veel aandacht van de pers; een inhoudelijke recensie zat daar helaas niet bij tot op heden. Want welke recensent komt er nu kijken naar een wild onbekende 58-jarige debutant?’ Rata Kloppenburg- theatermaker, cabaretier & cellist- barst direct los aan haar tafel in Zwolle. Terwijl ik nog geen vraag gesteld… 

Schrijver Mauro Corona: ‘Met mijn opvoeding had ik een moordenaar kunnen worden.’

Een harde, maar ook gevoelige roman is Als een steen in de stroom van Mauro Corona (72), en een weerspiegeling van hemzelf. De Italiaanse schrijver en beeldend kunstenaar wordt in het dagelijks steeds meer als de egel uit zijn boek, die uiteindelijk al zijn stekels laat vallen. ‘Ik probeer de zachtheid die ergens vanbinnen verstopt zit, meer naar buiten te… 

(Update) Nicolas Stemann over zijn versie van ‘der Besuch’ op het Holland Festival: ‘We nemen zulke vrouwen tegenwoordig wél heel serieus.’ #HF22

Update 11 mei 2022

De in dit artikel aangehaalde vergelijking met de affaire-Derksen gaat sinds deze datum niet meer op, aangezien de tv-persoonlijkheid weer in volle glorie is hersteld door het televisiestation dat hem eerder ‘cancelde’. Vanaf maandag 16 mei zal hij weer in zijn oude functie terugkeren als ‘grumpy old man’ in Vandaag Inside. Zie hier de link.

Tiago Rodrigues regisseert Isabelle Huppert in De Kersentuin op het Holland Festival: ‘Van Tsjechov, de beste vriend van alle acteurs ter wereld, spelen we elke noot.’

‘Voor het eerst in mijn leven had ik de mogelijkheid om alle noten die Tsjechov geschreven heeft, ook te spelen. Het was een intellectuele en artistieke uitdaging om echt mét Tsjechov te werken. Ik kon Tsjechov echt een van de auteurs van de voorstelling laten zijn, en dat is voor mij heel ongebruikelijk. Ik ben namelijk gewend om stukken aan… 

‘Het was als een rampenfilm’ Filmjournaliste Lena Rubashevskaya over haar vlucht uit Oekraïne

Lena Rubashevskaya is een bekend filmjournaliste en documentairemaakster uit Oekraine. Ze was aan het werk aan een nieuwe film in Donetsk, toen Russische troepen hun invasie van Oekraine begonnen. Ze moest halsoverkop vluchten. Nu, 8 dagen later, vertelt ze ons haar verhaal vanuit Warschau. Wanneer je luistert naar haar snap je voorgoed dat vluchten voor oorlog en geweld een van… 

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen