Er dreigt beslag op de instrumenten van het voormalige Nederlands Symfonie Orkest. Het orkest, dat sinds een verloren juridische strijd met Nederlands Philharmonisch Orkest het woord ‘Nederlands’ niet meer mag gebruiken, mag dus geen instrumenten verkopen of naar het buitenland meenemen. Hangende een tegenzet van het voormalige Orkest van het Oosten veranderde men daar de naam in ***** Symfonieorkest.

Jan Willem De Vriend, dirigent van het geplaagde orkest uit Enschede, schreef vanmorgen  in een ingezonden brief in de Volkskrant daar het volgende over: “Maar zelfs dat is niet genoeg voor NedPho. Met nota bene echte dwangsommen van 1.000 euro per dag als gevolg. De teller staat nu al op 34.000! En om de oorlog compleet te maken, staat NedPho nu op het punt beslag te leggen op onze rekeningen en instrumenten. Terwijl op 18 maart al de bodemprocedure begint. Het NedPho wil de uitkomst hiervan echter niet afwachten. Het is te zot voor woorden en raakt mij diep.”

Op Facebook rollen nu ook de orkestleden van de verschillende orkesten over elkaar heen. Dat is een trieste ontwikkeling, want uiteindelijk gaat het over een al jaren woedende strijd tussen directeuren. Arjen Leendertz, werkzaam bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, vat het in een reactie op het sociale netwerk als volgt samen: “Ik snap niet dat als je afspraken maakt dat je je daar niet gewoon aan houdt, het probleem is niet zozeer of musici solidair zijn, maar het probleem zit vaak in het beleid van hun directeur, waarvan musici de dupe zijn en het uiteindelijk ten koste gaat van kwaliteit, en het publiek dus de dupe is… Jammer!”

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Opmerkelijk is dat opnieuw artistiek leider De Vriend naar voren geschoven wordt, terwijl in dit zakelijke conflict tussen orkestdirecties directeur Harm Mannak zich van commentaar onthoudt. De gevolgen van deze orkestoorlog kunnen groot zijn, niet alleen voor de muzikanten van het orkest, maar ook voor de collega’s van de Nederlandse Reisopera. Morgen staan namelijk de eerste orkestrepetities voor Bachs Johannes Passion gepland. De première is over een week, gevolgd door een uitgebreide tournee. Mocht het orkest verstek laten gaan, dan kan het aantal rechtszaken wel eens als een olievlek groeien.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Meer over deze slepende kwestie vindt u hier, en hier

10 REACTIES

Comments are closed.