Meteen naar de inhoud

Orkestenoorlog escaleert: Enschedes sterrenorkest moet instrumenten inleveren

Er dreigt beslag op de instrumenten van het voormalige Nederlands Symfonie Orkest. Het orkest, dat sinds een verloren juridische strijd met Nederlands Philharmonisch Orkest het woord ‘Nederlands’ niet meer mag gebruiken, mag dus geen instrumenten verkopen of naar het buitenland meenemen. Hangende een tegenzet van het voormalige Orkest van het Oosten veranderde men daar de naam in ***** Symfonieorkest.

Jan Willem De Vriend, dirigent van het geplaagde orkest uit Enschede, schreef vanmorgen  in een ingezonden brief in de Volkskrant daar het volgende over: “Maar zelfs dat is niet genoeg voor NedPho. Met nota bene echte dwangsommen van 1.000 euro per dag als gevolg. De teller staat nu al op 34.000! En om de oorlog compleet te maken, staat NedPho nu op het punt beslag te leggen op onze rekeningen en instrumenten. Terwijl op 18 maart al de bodemprocedure begint. Het NedPho wil de uitkomst hiervan echter niet afwachten. Het is te zot voor woorden en raakt mij diep.”

Op Facebook rollen nu ook de orkestleden van de verschillende orkesten over elkaar heen. Dat is een trieste ontwikkeling, want uiteindelijk gaat het over een al jaren woedende strijd tussen directeuren. Arjen Leendertz, werkzaam bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, vat het in een reactie op het sociale netwerk als volgt samen: “Ik snap niet dat als je afspraken maakt dat je je daar niet gewoon aan houdt, het probleem is niet zozeer of musici solidair zijn, maar het probleem zit vaak in het beleid van hun directeur, waarvan musici de dupe zijn en het uiteindelijk ten koste gaat van kwaliteit, en het publiek dus de dupe is… Jammer!”

Opmerkelijk is dat opnieuw artistiek leider De Vriend naar voren geschoven wordt, terwijl in dit zakelijke conflict tussen orkestdirecties directeur Harm Mannak zich van commentaar onthoudt. De gevolgen van deze orkestoorlog kunnen groot zijn, niet alleen voor de muzikanten van het orkest, maar ook voor de collega’s van de Nederlandse Reisopera. Morgen staan namelijk de eerste orkestrepetities voor Bachs Johannes Passion gepland. De première is over een week, gevolgd door een uitgebreide tournee. Mocht het orkest verstek laten gaan, dan kan het aantal rechtszaken wel eens als een olievlek groeien.

Meer over deze slepende kwestie vindt u hier, en hier

10 reacties op “Orkestenoorlog escaleert: Enschedes sterrenorkest moet instrumenten inleveren”

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands