Aller au contenu

L'audio est la nouvelle vidéo. 10 raisons palpables pour lesquelles tu devrais faire l'expérience de "Oh that sea".

La preuve vivante peut être vue juste avant qu'elle ne te fasse tomber de tes chaussettes, ou qu'elle n'atterrisse sous un bus sous tes yeux : les gens qui ont des écouteurs dans la circulation ne se trouvent pas sur la même piste cyclable que celle où tu roules. Ils ne sont même pas dans le même univers. Même s'ils ont les yeux ouverts.

Nous ne nous rendons pas compte nous-mêmes à quel point le son est efficace pour créer une illusion. Un jeu avec des graphismes médiocres mais un bon son est plus addictif qu'un jeu avec des visuels parfaits mais un son craquelé. Essaie.

Wie even geen Xbox bij de hand heeft krijgt nu de mogelijkheid om het effect te ervaren in Scheveningen. Tussen de haven, het Westduinpark en de vrolijke volkswijk Duindorp in ligt strandpaviljoen La Cantina. En daar is een audiowandeling te beginnen die je in een paar passen vervoert van Duindorp naar de Middellandse Zee. Dankzij perfect geluid.

Tien andere dingen helpen mee.

1 : Bancs à bascule

Op een duintop met uitzicht over een zandverstuiving en de zee daar achter, staan enorme schommelbanken. De donderende wind van zee maakt zelf schommelen overbodig. De eenzame strijd van een door het noodlot getroffen zeeheld op je oren doet de rest. Je bent daar. Je bent hem.

2 : Mauvais temps

In de Odyssee, waar ‘Oh die zee’ een paar fragmenten van laat horen, is de zee geen vriend van de hoofdfiguur Odysseus. Het gaat regelmatig over gierende stormen, inktzwarte luchten en huizenhoge grijze golven. Dat beeld past veel beter bij de Noordzee in de koudste augustusmaand sinds een eeuw, dan bij de immer blauwe Mediterrannee, waar de Odyssee zich 3000 jaar geleden afspeelde.

3 : NCRV

In 1994 maakte Ingrid van Frankenhuyzen (toen net van school) voor de NCRV een hoorspelserie van het oudste literaire werk, een door Homerus opgeschreven verzameling mondeling overgeleverde verhalen over de legendarische tocht van een koning naar zijn huis terug, dankzij de grilligheid van de goden uitgestrekt over 10 wilde jaren. Dankzij een frisse vertaling van Imme Dros werd het 30-delige hoorspel een onwaarschijnlijk grote hit in Nederland

4 : La mer du Nord

Maakster Ingrid van Frankenhuyzen groeide op in Scheveningen, maar had niets met de Noordzee. Tot ze een paar jaar terug in Griekenland de Middellandse zee zag (of was het in Bretagne en zag ze de Atlantische Oceaan?), aan haar Odyssee-project uit 1994 terugdacht, en opeens het kwartje zag vallen in de grijszwarte Noordzee. Homerische verhalen nemen wel vaker een omweg of twee.

5 : Les dieux grecs

Er zijn mensen die er nog in geloven, en wie kan het ze kwalijk nemen. Voor de klassieke Grieken waren de goden (voor elk onderwerp wel één. Of twee) net zo grillig als de wereld om hen heen. Een kibbelende bende egocentrische ijdeltuiten, die de mensheid beschouwden als speelgoed en tamelijk willekeurig straffen uitdeelden omdat de ene sterveling net een sappiger stuk lam offerde dan de ander. Zet daar maar eens die almachtige, alwetende eenlingen van de tegenwoordige wereldgodsdiensten tegenover. Nooit begrepen waarom een almachtig opperwezen bescherming van aardse gelovigen nodig had. Nee. Dan Oppergod Zeus. Dat was gewoon een enorme eikel met losse handjes, een te groot libido en een onweerstaanbaar gevoel voor humor. Verklaart eigenlijk alles.

[bol_product_links block_id=”bol_53f86307a07a7_selected-products” products=”1001004010970846,666804522,666868867″ name=”metamorfosen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

6 : Scheveningen

Er gebeurt veel in Scheveningen. Er is net een nieuw theater uit de grond gestampt met de mooiste artiestenfoyer van de wereld (zeezicht!) en er is dus dat strand dat eigenlijk in Griekenland ligt. Gewoon een keer heen fietsen. Plek zat.

7 : Ton Lutz

Hij is inmiddels een paar jaar dood, maar wat een stem had die man, en wat kon hij goed vertellen. Ga luisteren. Ouderwets? Ja, misschien, maar soms is dat ook gewoon heel mooi.

[bol_product_links block_id=”bol_53f862b022c06_selected-products” products=”1001004005535454″ name=”lutz” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

8 : L'équation homérique

Zoals een schilderij van Rembrandt, bijvoorbeeld De Nachtwacht, waarin het licht als het ware uit de verf zelf lijkt te komen, en het meisje in het beeld de starheid van het groepsportret met speelsheid doorbreekt, zich verhoudt tot een doekje van Bob Ross, waarin elk detail voorspelbaar door de juiste, via zijn handel aan te kopen materialen aan te brengen is, zo verhoudt zich de Homerische vergelijking tot de alledaagse beeldspraak. ‘Oh, die zee’ zit er vol mee. Soms iets té.

9 : Duindorp

Het is een van die Haagse volkswijken die de laatste tijd weer eens minder positief in het nieuws was. Ik kwam slechts vriendelijke mensen tegen. En ze zijn de boel best leuk aan het opknappen. Maar dat kan ook aan mijn Griekse geestesgesteldheid hebben gelegen. Dankzij dat fantastische geluid.

10 : L'Odyssée.

Prachtig verhaal. Moet je één keer in je leven gehoord hebben. Nu is de beste kans.

Oh Die Zee is nog mee te maken. Meer info hier.

 

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais