Het levende bewijs is te zien vlak voor het je van de sokken rijdt, of voor je ogen onder een bus terechtkomt: mensen met een koptelefoon op in het verkeer bevinden zich niet op hetzelfde fietspad als waar jij rijdt. Zelfs niet in hetzelfde universum. Ook al zijn hun ogen open.

We hebben zelf niet door hoe effectief geluid is bij het maken van een illusie. Een game met slechte graphics maar goed geluid is verslavender dan een game met perfect beeld, maar krakende audio. Probeer maar.

Wie even geen Xbox bij de hand heeft krijgt nu de mogelijkheid om het effect te ervaren in . Tussen de haven, het Westduinpark en de vrolijke volkswijk Duindorp in ligt strandpaviljoen La Cantina. En daar is een audiowandeling te beginnen die je in een paar passen vervoert van Duindorp naar de Middellandse Zee. Dankzij perfect geluid.

Tien andere dingen helpen mee.

1: Schommelbanken

Op een duintop met uitzicht over een zandverstuiving en de zee daar achter, staan enorme schommelbanken. De donderende wind van zee maakt zelf schommelen overbodig. De eenzame strijd van een door het noodlot getroffen zeeheld op je oren doet de rest. Je bent daar. Je bent hem.

2: Slecht weer

In de , waar ‘Oh die zee’ een paar fragmenten van laat horen, is de zee geen vriend van de hoofdfiguur Odysseus. Het gaat regelmatig over gierende stormen, inktzwarte luchten en huizenhoge grijze golven. Dat beeld past veel beter bij de Noordzee in de koudste augustusmaand sinds een eeuw, dan bij de immer blauwe Mediterrannee, waar de Odyssee zich 3000 jaar geleden afspeelde.

3: NCRV

In 1994 maakte Ingrid van Frankenhuyzen (toen net van school) voor de NCRV een hoorspelserie van het oudste literaire werk, een door Homerus opgeschreven verzameling mondeling overgeleverde verhalen over de legendarische tocht van een koning naar zijn huis terug, dankzij de grilligheid van de goden uitgestrekt over 10 wilde jaren. Dankzij een frisse vertaling van Imme Dros werd het 30-delige een onwaarschijnlijk grote hit in

4: De Noordzee

Maakster Ingrid van Frankenhuyzen groeide op in Scheveningen, maar had niets met de Noordzee. Tot ze een paar jaar terug in de Middellandse zee zag (of was het in Bretagne en zag ze de Atlantische Oceaan?), aan haar Odyssee-project uit 1994 terugdacht, en opeens het kwartje zag vallen in de grijszwarte Noordzee. Homerische verhalen nemen wel vaker een omweg of twee.

5: De Griekse goden

Er zijn mensen die er nog in geloven, en wie kan het ze kwalijk nemen. Voor de klassieke Grieken waren de goden (voor elk onderwerp wel één. Of twee) net zo grillig als de wereld om hen heen. Een kibbelende bende egocentrische ijdeltuiten, die de mensheid beschouwden als speelgoed en tamelijk willekeurig straffen uitdeelden omdat de ene sterveling net een sappiger stuk lam offerde dan de ander. Zet daar maar eens die almachtige, alwetende eenlingen van de tegenwoordige wereldgodsdiensten tegenover. Nooit begrepen waarom een almachtig opperwezen bescherming van aardse gelovigen nodig had. Nee. Dan Oppergod Zeus. Dat was gewoon een enorme eikel met losse handjes, een te groot libido en een onweerstaanbaar gevoel voor humor. Verklaart eigenlijk alles.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:
[bol_product_links block_id=”bol_53f86307a07a7_selected-products” products=”1001004010970846,666804522,666868867″ name=”metamorfosen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

6: Scheveningen

Er gebeurt veel in Scheveningen. Er is net een nieuw theater uit de grond gestampt met de mooiste artiestenfoyer van de wereld (zeezicht!) en er is dus dat strand dat eigenlijk in Griekenland ligt. Gewoon een keer heen fietsen. Plek zat.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

7: Ton Lutz

Hij is inmiddels een paar jaar dood, maar wat een stem had die man, en wat kon hij goed vertellen. Ga luisteren. Ouderwets? Ja, misschien, maar soms is dat ook gewoon heel mooi.

[bol_product_links block_id=”bol_53f862b022c06_selected-products” products=”1001004005535454″ name=”lutz” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

8: De Homerische vergelijking

Zoals een schilderij van Rembrandt, bijvoorbeeld De Nachtwacht, waarin het als het ware uit de verf zelf lijkt te komen, en het meisje in het beeld de starheid van het groepsportret met speelsheid doorbreekt, zich verhoudt tot een doekje van Bob Ross, waarin elk detail voorspelbaar door de juiste, via zijn handel aan te kopen materialen aan te brengen is, zo verhoudt zich de Homerische vergelijking tot de alledaagse beeldspraak. ‘Oh, die zee’ zit er vol mee. Soms iets té.

9: Duindorp

Het is een van die Haagse volkswijken die de laatste tijd weer eens minder positief in het nieuws was. Ik kwam slechts vriendelijke mensen tegen. En ze zijn de boel best leuk aan het opknappen. Maar dat kan ook aan mijn Griekse geestesgesteldheid hebben gelegen. Dankzij dat fantastische geluid.

10: De Odyssee.

Prachtig verhaal. Moet je één keer in je leven gehoord hebben. Nu is de beste kans.

Oh Die Zee is nog mee te maken. Meer info hier.

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top