Meteen naar de inhoud

Peter Brook overleden. Hij gaf het theater het vermogen om universeel te zijn

Bepaal zelf de waarde!

We bieden je dit verhaal gratis aan. Om dat te kunnen doen hebben we jouw steun nodig.
Lees het verhaal, bepaal zelf onderaan wat dit verhaal je waard is. En doneer. Zo blijft deze site bestaan.


Vandaag werd bekend dat de grote theatervernieuwer Peter Brook is overleden. Hij werd 97 jaar. In die jaren werd hij een van de invloedrijkste regisseurs en theatervernieuwers van de wereld. Hij zocht wereld wijd verhalen en vertelde ze via acteurs die al even divers waren als de verhalen die hij vertelde.

Ik ben een paar keer in zijn theater geweest, vlak bij het Gare du Nord in Parijs. Les Bouffes du Nord is – hopelijk nog heel lang – tegelijk een monument voor het verval van het 19e eeuwse boulevardtheater, waar Parijs bekend om stond, zoals te zien is de beroemde film Les Enfants du Paradis, en een herbezinning op dat verval maar ook een lege ruimte die elke avond op een andere manier gevuld kan worden.

De revolutie die Peter Brook veroorzaakte, kwam in een heel dun boekje ‘The Empty Space’, waarin hij, toen nog jong en ambitieus, voer gaf aan het gevoel dat het bestaande theater verouderd en ingeslapen was. Hij creeerde gebeurens, situaties waarin acteurs en publiek versmolten, waarin het verhaal en de verteller centraal stonden.

In 2014 was ik met twee collega’s (NRC en Parool) in Parijs om een van zijn (naar nu bekend is) laatste voorstellingen te zien. Het verslag van dat gesprek is hieronder te vinden. De opname van dat gesprek is ook beschikbaar via anchor en spotify.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur