Aller au contenu

Le Conseil de la culture ne débat qu'avec des personnes partageant les mêmes idées.

Update: inmiddels heeft de Raad voor Cultuur de handschoen opgepakt. Melle Daamen plaatste zijn stukken op Cultuurpers, en Joop Daalmeijer heeft toegezegd om een allesomvattend interview te geven. Binnenkort meer nieuws, dus. 


 

‘Melle is lid van de RvC. Daar hebben jullie niks mee. Daarom dus toch maar NRC?’ Dixit Joop Daalmeijer, de man die sinds hij er voorzitter werd de Raad voor Cultuur heeft omgebouwd tot een applausmachine van opeenvolgende ministers en staatssecretarissen van Cultuur. Het citaat werd opgetekend van een korte facebookdiscussie op de timeline van de directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg, Melle Daamen.

Daamen is aangesteld door de Raad om eens per 8 maanden een knuppel in een hoenderhok te gooien. Dat schijnt hij nu dus weer gedaan te hebben, en er schijnt geweldig over gediscussieerd te worden, maar daar weet u hoogst waarschijnlijk niets van. Want U behoort tot de 16.850.027 Nederlanders die geen abonnement op de NRC hebben. Wie wil weten wat er speelt moet per keer dat er een nieuw argument over tafel gaat een paar duppies betalen.

Het gaat niet om de prijs. Persoonlijk vind ik 3 duppies aan de goedkope kant voor een stuk waar Mella vast uren op gezeten heeft. Maar als overheidsclub ben je verplicht om geen drempels op te werpen als het gaat om debat over je beleid.

We maakten daar melding van. We boden – gratis – onze site aan. Maar dat vindt de voorzitter van de Raad dus niet goed. Omdat we ons wel eens kritisch hebben uitgelaten over het beleid van de raad onder zijn leiding. Dus subsidieert de Raad liever NRC: wie iets wil weten over het culturele debat in Nederland, neme een abonnement op de krant.

Sinds die reply van Joop Daalmeyer weten we opeens weer een stuk beter waarom we op aarde zijn. We dagen de Raad uit om eens buiten de gebaande paden te kijken. De openbaarheid te zoeken. Misschien zitten daar wel mensen met meningen en overtuigingen waar de adviseurs van de minister van opkijken. Zou toch spannend zijn.

De uitnodiging staat dus open, Joop en Melle. Voel je welkom.

 

 

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais