Aller au contenu

Le rêve indien brisé pendant Writers Unlimited

Radbraken. Dat gaat dus zo: je bindt iemand vast op een stevig wagenwiel, breekt vervolgens al zijn of haar botten door er landurig met knuppels op te slaan, waarna je de tot moes geslagen ledematen om de spaken van het wiel vlecht. Essentieel is dat de gestrafte dit alles levend en bij bewustzijn ondergaat. Na de behandeling breng je het wiel met het nog levende en denkende mensenvlees eraan vast naar een plekje buiten de stad, waar het een dag of vier nodig heeft om te sterven. De methode is ontwikkeld door de Nederlanders, en in onze voormalige kolonie Nedelands Indië was het een veel gebruikte straf voor slaven die per ongeluk op een stoep gelopen hadden.

Meer dan een miljoen slaven hebben ‘wij’ in Indonesië versleten, tussen het moment waarop de Hollanders de kolonie stichtten en het moment waarop de slavernij officieel werd afgeschaft. Jammer van een mooie handel, natuurlijk, want in de begintijd leverde een slaaf 1600 euro op (omgerekend), terwijl je ze op de slavenmarkt in Bengalen voor vijf tientjes kon inkopen.

En dat allemaal in het land waaraan we graag terugdenken als een land van zorgzame inlanders en niet al te slechte kolonialen, die een rijk nakomelingschap van bastaardprinsen en -prinsessen hebben verwekt. Zij die zich nu tooien met de erenaam ‘indo’ zijn allemaal afstammeling van de slaven die Nederlanders in de oost versleten. Aldus Reggie Baay, de schrijver van ‘Daar werd wat gruwelijks verricht’, een boek over ons vergeten slavernijverleden in Nederlands Indië.

Baay heeft een boek geschreven dat ons beeld van dat koloniale verleden voorgoed zal veranderen. Hij kreeg het eerste exemplaar uitgereikt aan het begin van zijn lezing tijdens Writers Unlimited 2015 en ik ben nog steeds een beetje kapot van de superieure kalmte waarmee Baay nu over de gruwelen praat die hij in zijn onderzoek voor het boek ontdekte. Er werd daar iets gruwelijks verricht. Het boek is nu te koop.

 

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais