Aller au contenu

Audacieux. @martinbosma_pvv provoque une menace inconnue néerlandaise. #ikwilook

Geert Wilders n'a pas tardé, après l'attentat de Berlin, à poster une photo photoshopée d'Angela Merkel avec du sang sur les mains. Le message était on ne peut plus clair. La liste postée une demi-journée plus tard par Martin Bosma, porte-parole des médias et de la culture, était encore plus opportuniste et choquante.

Bosma’s tweet bevatte een lijst met namen. Bijschrift “Deze BN’ers zetten zich in voor open grenzen en meer asielzoekers.” Nota bene een oud lijstje, want Bosma is te lui om zelf een nieuw lijstje te maken. De suggestie van Bosma is evident: de mensen op deze lijst zijn medeverantwoordelijk voor wat eerder deze week in Berlijn gebeurde, al weten we daar nog altijd niet de details van. Als in Nederland ook een aanslag plaatsvindt, u weet ze te vinden.

Dangereux

Dat is niet alleen misselijkmakend, maar vooral veel gevaarlijker. Bosma deelt heel behendig bekende Nederlanders op de lijst, maar ook een paar van wie 99% van de bevolking denkt: wie? Daarmee maakt hij juist hen kwetsbaar. Zij zijn niet gewend aan een wagonlading haatmail, bedreigingen en nog erger uit het niets. Juist die onbekende namen gaan de aanhangers van Bosma op internet opzoeken. Dat weet Bosma.

Is het daarom toeval dat Bosma klakkeloos knipt en plakt? Welnee. Een afbeelding bewerken, dat laat hij over aan de grote leider. Hij deelt simpelweg een oude schermafbeelding, ergens opgeslagen op zijn laptop. Hij maakte dat lijstje immers niet, de ondertekenaars staan er vrijwillig op. Wie Katja is weet de achterban toch wel, ook zonder nadere omschrijving van wat ze allemaal doet. Het gaat hem om de andere namen en dan vooral de persoonlijke vijanden die Bosma de afgelopen jaren denkt te hebben gemaakt. Daarmee wil hij nu afrekenen. Het gaat hem er louter om die Nederlanders af te schilderen als mensen met bloed aan hun handen.

En hij wil natuurlijk uw stem, volgend jaar.

Le mépris

Als woordvoerder media (en cultuur, maar daar heeft hij de afgelopen jaren geen enkel begrip voor getoond) begrijpt Bosma precies hoe hij binnen de grenzen van de wet sociale media in kan zetten. Hij zegt weinig, suggereert veel. En toont zo keer op keer zijn totale minachting voor zijn functie en bovenal iedereen die anders denkt en daar de nek voor uitsteekt.

Nee, wij plaatsen hier geen afbeelding van Bosma’s oude lijstje. Publiceren niet pakweg zijn  mailadres, 06-nummer, laat staan zijn privé-adres. Maar ik concludeer wel dat waar Wilders’ ‘Meer of minder’ opzetten tot haat was, Bosma ronduit geweld en bedreiging uitlokt.

Résistance avec un clin d'œil

De tweet van Bosma trok ook de aandacht van Nicolas Mansfield, directeur van de Nederlandse Reisopera. “Als ik zie dat iemand politiek gewin wil halen zo vlak na de aanslag in Berlijn, kom ik daartegen in opstand. Bovendien stond er ook iemand op die ik goed ken. Ik dacht: ik wil ook op die lijst.” Hij beantwoordde Bosma niet alleen, maar verzon de hashtag #ikwilook die al snel trending werd. Inmiddels hebben honderden mensen aangegeven ook deze alternatieve lijst te willen.

Henri Drost

Henri Drost (1970) a étudié le néerlandais et les études américaines à Utrecht. A vendu des CD et des livres pendant des années, puis est devenu consultant en communication. Il écrit entre autres pour les magazines GPD, Metro, LOS !, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers et Cultureel Persbureau/De Dodo sur tout, mais si possible sur la musique (théâtre) et le sport. Autres spécialités : les chiffres, les États-Unis et les soins de santé. Écoute Waits et Webern, Wagner et Dylan et à peu près tout ce qui se trouve entre les deux.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais