Geert Wilders was er snel bij, na de aanslag in Berlijn, met het plaatsen van een gefotoshopte foto van Angela Merkel met bloed aan haar handen. De boodschap was al te duidelijk. Nog opportunistischer en nog schokkender was het lijstje dat Martin Bosma, woordvoerder media en cultuur een halve dag later plaatste.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Bosma’s tweet bevatte een lijst met namen. Bijschrift “Deze BN’ers zetten zich in voor open grenzen en meer asielzoekers.” Nota bene een oud lijstje, want Bosma is te lui om zelf een nieuw lijstje te maken. De suggestie van Bosma is evident: de mensen op deze lijst zijn medeverantwoordelijk voor wat eerder deze week in Berlijn gebeurde, al weten we daar nog altijd niet de details van. Als in Nederland ook een aanslag plaatsvindt, u weet ze te vinden.

Gevaarlijk

Dat is niet alleen misselijkmakend, maar vooral veel gevaarlijker. Bosma deelt heel behendig bekende Nederlanders op de lijst, maar ook een paar van wie 99% van de bevolking denkt: wie? Daarmee maakt hij juist hen kwetsbaar. Zij zijn niet gewend aan een wagonlading haatmail, bedreigingen en nog erger uit het niets. Juist die onbekende namen gaan de aanhangers van Bosma op internet opzoeken. Dat weet Bosma.

Is het daarom toeval dat Bosma klakkeloos knipt en plakt? Welnee. Een afbeelding bewerken, dat laat hij over aan de grote leider. Hij deelt simpelweg een oude schermafbeelding, ergens opgeslagen op zijn laptop. Hij maakte dat lijstje immers niet, de ondertekenaars staan er vrijwillig op. Wie Katja is weet de achterban toch wel, ook zonder nadere omschrijving van wat ze allemaal doet. Het gaat hem om de andere namen en dan vooral de persoonlijke vijanden die Bosma de afgelopen jaren denkt te hebben gemaakt. Daarmee wil hij nu afrekenen. Het gaat hem er louter om die Nederlanders af te schilderen als mensen met bloed aan hun handen.

En hij wil natuurlijk uw stem, volgend jaar.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Minachting

Als woordvoerder media (en cultuur, maar daar heeft hij de afgelopen jaren geen enkel begrip voor getoond) begrijpt Bosma precies hoe hij binnen de grenzen van de wet sociale media in kan zetten. Hij zegt weinig, suggereert veel. En toont zo keer op keer zijn totale minachting voor zijn functie en bovenal iedereen die anders denkt en daar de nek voor uitsteekt.

Nee, wij plaatsen hier geen afbeelding van Bosma’s oude lijstje. Publiceren niet pakweg zijn  mailadres, 06-nummer, laat staan zijn privé-adres. Maar ik concludeer wel dat waar Wilders’ ‘Meer of minder’ opzetten tot haat was, Bosma ronduit geweld en bedreiging uitlokt.

Verzet met een knipoog

De tweet van Bosma trok ook de aandacht van Nicolas Mansfield, directeur van de Nederlandse Reisopera. “Als ik zie dat iemand politiek gewin wil halen zo vlak na de aanslag in Berlijn, kom ik daartegen in opstand. Bovendien stond er ook iemand op die ik goed ken. Ik dacht: ik wil ook op die lijst.” Hij beantwoordde Bosma niet alleen, maar verzon de hashtag #ikwilook die al snel trending werd. Inmiddels hebben honderden mensen aangegeven ook deze alternatieve lijst te willen.

Foto bovenaan:
Scroll naar top