Aller au contenu

Pourquoi c'est une bonne chose que le Holland Festival mette l'accent sur l'Afrique, plutôt que d'opter pour un seul directeur artistique.

Faustin Linyekula. Foto door: Joe Mabel [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons
William Kentridge en Faustin Linyekula. Onthoud die namen, als je niet al kende, want ze gaan het komende jaar het gezicht van Nederland mede bepalen. Ze zijn door het Holland Festival aangesteld als ‘associate artist’. Hiermee zet het festival het fenomeen ‘artistiek leider’ buiten de deur. Een noodzakelijke keuze in een tijd waarin de prijs voor dat soort figuren sneller stijgt (en daalt) dan die van Bitcoin. Het festival heeft onvoldoende financieel draagvlak om risico te nemen met een wereldberoemd boegbeeld, dat duur is en mogelijk nevenfuncties heeft. Iets waar Amsterdam slechte ervaringen mee heeft.

Het is best een prestatie om tot de wereldtop te behoren, terwijl je het budget hebt van een derdeklasser amateurclub. Het Holland Festival mag dan voor Nederlandse begrippen jaloersmakend veel subsidie krijgen, die paar miljoen is een fractie van het bedrag waar collega-festivals in Wenen, Salzburg, Berlijn en Avignon het mee kunnen doen. Dat het Holland Festival tot die elite is toegelaten heeft te maken met anciënniteit (het was een van de eerste) en kwaliteit. Het koos altijd voor vernieuwing en avant-garde, en wist daar ook een groot publiek voor te vinden.

Poids lourds

Ruth Mackenzie was feitelijk al een maatje te groot voor Nederland. Het was voor haar onaantrekkelijk om langer te blijven in de part-time baan bij het Holland Festival. Een aanbod van een theater in Parijs, dat met een veelvoud van het programmeringsbudget van het Holland Festival het hele jaar door een topprogrammering kan neerzetten, is gewoon niet te weigeren.

Bestuur en directie van het Holland Festival zagen de bui al een tijdje hangen. De kans op een onverwachte grote naam uit het circuit als opvolger voor Mackenzie zou klein zijn, en er was al helemaal weinig kans dat die persoon zich voor langer dan vier jaar in een parttime baan aan het festival zou willen committeren. Het alternatief zou een relatief onbekend figuur zijn uit het Nederlandse kunstwereldje, zoals tot nu toe gebruikelijk, maar er loopt op diot moment kennelijk niemand rond van het kaliber Ivo van Hove of Pierre Audi: voorzien van een groot internationaal netwerk en met voldoende gezag in die wereld om grote namen aan zich te binden.

Un personnel fantastique

En ondertussen zit er natuurlijk een fantastische staf bij het festival, die feitelijk natuurlijk al jaren het gezicht van het belangrijkste podiumkunstgebeuren van Nederland bepaalt: Annemieke Keurentjes en Jochem Valkenburg. Deze twee programmeurs zagen alles, en maakten de keuzes, natuurlijk vaak op instigatie van, en altijd in overleg met de artistiek leider van dienst. Met een sterke zakelijk leider in de persoon van Annet Lekkerkerker stond de basis van het festival als een huis.

Dat Annet Lekkerkerker in 2017 benoemd werd tot algemeen directeur, was een logische stap in deze ontwikkeling. Ik vermoed ook dat Ruth mackenzie er een hand in heeft gehad: haar vermogen om de mensen om zich heen te ‘empoweren’ en motiveren is beroemd. Zij zal wellicht het zetje hebben gegeven aan de herenclub die zo’n festivalbestuur doorgaans is, om te kiezen voor een sterke vrouw aan het hoofd, boven de artistiek leider.

Pourquoi il est bon que le Holland Festival se dote d'un directeur général. #HF17

L'Afrique en plein essor

Het resultaat van de vergeefse zoektocht naar een artistiek leider voor vier jaar is opmerkelijk en waanzinnig spannend. Afrika is geweldig in opkomst als factor in de internationale kunstscene. Vooral in landen als Kenia en Zuid-Afrika gebeuren spannende dingen. Het continent ontworstelt zich op cultureel gebied steeds meer van het koloniale juk en de folklore die daar omheen hangt. Het gaat dan al lang niet meer om de muziek, vanouds de invloedrijkste trekker van dat continent. Het  is ook te merken in de letteren, waarin Afrikaanse schrijvers steeds meer in zicht komen.

Writers Unlimited présente une nouvelle génération d'auteurs africains #wu12

William Kentridge is een internationaal vermaard kunstenaar wiens werk overal ter wereld diepe indruk maakt. Het is ook nog eens werk dat niet alleen in trek is bij een elite: het spreekt iedereen aan. Zijn werk is al regelmatig in Nederland mee te maken. Hier een overzicht.

Faustin Linyekula kan gezien worden als een van de grondleggers van de crossover tussen westerse en afrikaanse danstradities. Zijn versie van la Creation du Monde baarde opzien tijdens het Holland Festival van 2012.

Faustin Linyekula met en scène la "ressemblance fondamentale entre les nègres et les ballerines" avec "La Création du Monde" (Fernand Léger, Darius Milhaud), #HF12.

De aanstelling van Kentridge en Linyekula is voor één jaar: 2019. Het jaar daarop zal een nieuw stel associate artists benoemd worden.

Voir het persbericht hier.

 

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais