Meteen naar de inhoud

Writers Unlimited laat een nieuwe generatie Afrikaanse auteurs zien #wu12

Er is iets bijzonders aan de hand met Afrika. De nieuwe generatie schrijvers uit Nigeria, Ghana en Zuid Afrika die rondloopt op Writers Unlimited staat anders in de wereld dan hun ouders. Of, sterker nog, het feit dat ze daar op een heel andere manier mee omgaan, met die voorouders, definieert hen als iets volkomen nieuws. Ze presenteren zich zelfbewuste, moderne wereldburgers.

Helon Habili, gelauwerd auteur uit Nigeria, zei het al tijdens de openingsavond: als Afrikaanse schrijver moest hij nog regelmatig uitleggen aan uitgevers in het westen waarom hij het niet over volksverhalen en ontsnappen aan armoede en legendes had, kortom, waarom hij geen ‘african novel’ schreef. Zijn antwoord: ik schrijf liever over de wereld waarin ik leef, en niet over de legende die het westen er graag van maakt.

Zaterdag 21 januari waren een aantal schrijvers uit Afrika bij elkaar in het Dakota theater, een nieuw cultuurcentrum in het zuiden van Den Haag, voor een ‘meet and greet’ met buurtbewoners, de meesten zelf ook uit Afrika afkomstig. Wat daar te zien was: een nieuw zelfbewustzijn van een samenleving die in de vijftig jaar sinds het einde van het kolonialisme een eigen ientiteit ontwikkelt.

Ze leven in een dynamische maatschappij, die sneller en ingrijpender aan het veranderen is dan wij in het westen beseffen. China, India en Brazilië mogen dan de nieuwe grootmachten aan het worden zijn, Afrika staat nu al in de startblokken om het stokje over te nemen.

2 reacties op “Writers Unlimited laat een nieuwe generatie Afrikaanse auteurs zien #wu12”

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands