Er is iets bijzonders aan de hand met Afrika. De nieuwe generatie schrijvers uit Nigeria, Ghana en Zuid Afrika die rondloopt op Writers Unlimited staat anders in de wereld dan hun ouders. Of, sterker nog, het feit dat ze daar op een heel andere manier mee omgaan, met die voorouders, definieert hen als iets volkomen nieuws. Ze presenteren zich zelfbewuste, moderne wereldburgers.

Helon Habili, gelauwerd auteur uit Nigeria, zei het al tijdens de openingsavond: als Afrikaanse schrijver moest hij nog regelmatig uitleggen aan uitgevers in het westen waarom hij het niet over volksverhalen en ontsnappen aan armoede en legendes had, kortom, waarom hij geen ‘african novel’ schreef. Zijn antwoord: ik schrijf liever over de wereld waarin ik leef, en niet over de legende die het westen er graag van maakt.

Zaterdag 21 januari waren een aantal schrijvers uit Afrika bij elkaar in het Dakota theater, een nieuw cultuurcentrum in het zuiden van Den Haag, voor een ‘meet and greet’ met buurtbewoners, de meesten zelf ook uit Afrika afkomstig. Wat daar te zien was: een nieuw zelfbewustzijn van een samenleving die in de vijftig jaar sinds het einde van het kolonialisme een eigen ientiteit ontwikkelt.

Ze leven in een dynamische maatschappij, die sneller en ingrijpender aan het veranderen is dan wij in het westen beseffen. China, India en Brazilië mogen dan de nieuwe grootmachten aan het worden zijn, Afrika staat nu al in de startblokken om het stokje over te nemen.