Aller au contenu

Un coup de pouce au moral quand tu as le moral dans les chaussettes. Top 5 des flux de films indépendants d'un vrai fan

La semaine dernière, ma boîte de réception et mon fil d'actualité sur les médias sociaux étaient remplis d'annulations. Projections, festivals du film et musées : tout ce que j'attendais avec impatience ou à quoi je contribuais a été annulé ou mis de côté. C'est compréhensible et raisonnable. Mais aussi exaspérant, et une perte de revenus pour moi et beaucoup d'autres dans le secteur culturel. Pourtant, il y a des choses que nous pouvons faire.

Om niet gek te worden terwijl we in zelfisolatie zitten, maar ook om de kunsten te sponsoren. Er zijn betaalde en betaalbare opties om films te blijven zien. Je hoeft niet per se uit te wijken naar Netflix of Amazon Prime, je kunt ook je lokale filmhuis steunen via Picl, gemiste films van het IFFR bekijken of kijken via Cinetree. Allemaal manieren om de filmindustrie te steunen en om prachtige films te zien

Hieronder mijn top 5 van films die je thuis kunt streamen en die de moed er een beetje in houden. In willekeurige volgorde, maar alle 5 zijn me dierbaar.

Varda par Agnès par Agnès Varda

De laatste film van deze filmgrootheid is er een waarin ze zelf aan het woord komt. Over haar werk, haar manier van films maken, de keuzes en haar nieuwsgierige ogen. Met haar omvangrijke oeuvre dat van nouvelle vague tot installaties gaat, belichaamt ze een groot deel van de Franse filmgeschiedenis. En ze is een uiterst charmante en humoristische vertelster. Na het zien van deze film wil je waarschijnlijk haar hele oeuvre kijken. Doen! In al haar werk proef je een grote liefde voor mensen. Dat kunnen we nu wel gebruiken.

Le roi de la croisière par Sophie Dros

Een documentaire over een pompeuze baron die in kilt of met zijn koninklijke mantel over cruiseschepen paradeert. Nu we allemaal écht niet meer op die schepen willen of mogen, is het interessant om te zien hoe het op de chicste schepen eraan toegaat. Vreselijk. Chique verveling is even dodelijk als de gangbare variant en de gasten zijn niet van het soort waarmee ik graag 14 dagen op een afgesloten ruimte zit. Ook als is die nog zo groot.

De baron, Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne, is op het eerste gezicht een markant heerschap met een opgeblazen ego. Iedereen moet weten dat hij baron is en Heel Veel land heeft. Gaandeweg verandert dat beeld en wordt hij kleiner en menselijker en eenzamer. Mooi portret van deze man en een soort leven dat weinigen leiden.

Here Come the Video Freaks par Jon Nealon et Jenny Raskin

Een paar jaar geleden zag ik deze documentaire over de pioniers van de video. Makers die met de eerste consumentencamera’s de straat opgingen en alles wat los en vast zat filmden. Ze waren bij bijeenkomsten van de Black Panthers, bijvoorbeeld. Deze film is niet alleen een rise and fall van deze groep mensen, maar ook een sociale geschiedenis en mediageschiedenis. Je ziet uniek materiaal en steekt er wat van op.

El Cant des Ocels – Albert Serra

Dit is er een voor de liefhebber van weerbarstige films. Toen ik ‘m zag in Rotterdam, liep de helft van de zaal weg. Meestal eindig ik dan juist met een vette grijns. Deze film van Albert Serra volgt de zoektocht van de drie wijzen uit het oosten naar de kribbe van kindeke Jezus. Dat gaat niet zonder slag of stoot. en in een van god en iedereen verlaten landschap. Als kijker moet je ook een beetje zoeken in deze film, hij maakt het je niet makkelijk. Maar o wat is het mooi!

Femme de Yann Arthus-Bertrand et Anastasia Mikova

Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova is net uit in de bioscoop. Een ode aan vrouwen wereldwijd. Arthus-Bertrand is bekend geworden met De Aarde vanuit de Hemel, een serie natuurdocumentaires waarvan ook een boek is gemaakt. Zijn werk is een feest voor het oog. Woman laat een heel scala aan vrouwenlevens zien en viert de kracht van vrouwen wereldwijd. Het is heel gemakkelijk om een film als deze af te doen als eye candy, maar wat dan nog? Barre tijden vragen om een humanistische blik en om schoonheid. Een morele boost voor als je er even helemaal doorheen zit met al het corona nieuws.

Helen Westerik

Helen Westerik est historienne du cinéma et grande amatrice de films expérimentaux. Elle enseigne l'histoire du cinéma et fait des recherches sur le corps dans l'art.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais