Aller au contenu

Syndicat des auteurs : "Signez la déclaration de soutien à Pim Lammers".

CECI EST UN COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Les organisations culturelles ayant un petit ou un grand nombre de membres peuvent placer leurs communiqués de presse sur notre site sans restriction. Participer aussi ? Deviens membre, en tant qu'institution.

Beste leden, lieve collega’s,

De Auteursbond staat achter onze bedreigde collega Pim Lammers en ondertekent een brede steunbetuiging vanuit het boekenvak. Je kunt daar ook individueel aan meedoen. Het aanmeldadres info@algemene-uitgevers.nl staat open tot donderdag 9 februari, 10.00 uur.

Voici de quoi il s'agit

Vol afschuw hebben wij het nieuws rond onze collega Pim Lammers gevolgd. Pim ontving doodsbedreigingen naar aanleiding van een literair kortverhaal voor volwassenen uit 2015, over het groomen van een twaalfjarige jongen door een trainer. Dit verhaal werd door een kleine maar zeer uitgesproken (online) groep mensen gezien als een bewijs dat Pim zelf deze fantasieën zou hebben en daarmee niet geschikt zou zijn voor het schrijven van het kinderboekenweekgedicht voor de Kinderboekenweek. Pim zei hier het volgende over in een persbericht van de CPNB:

‘Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard. De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.’

De CPNB meldde in hetzelfde persbericht: ‘We hebben met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs.’

Plus de menaces

Het afgelopen weekend heeft de Auteursbond in nauw contact gestaan met Eveline Aendekerk, de directeur van de CPNB en via haar met Pim. Op hun verzoek hebben wij in eerste instantie geen eigen verklaring opgesteld.

Velen die zich hierover uitspreken, krijgen meteen de volle laag op sociale media. Daarom doen we mee aan een gezamenlijk initiatief. De CPNB heeft met de GAU (Groep Algemene Uitgevers) een steunbetuiging opgesteld die aankomende zaterdag in alle grote Nederlandse dagbladen wordt geplaatst met ondertekeningen door zoveel mogelijk auteurs. Zo maken we tegelijk een vuist in plaats van individueel.

Déclaration de soutien

De tekst van de steunbetuiging:

Afgelopen zaterdag heeft auteur Pim Lammers moeten besluiten zich terug te trekken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023. Hij werd en wordt ernstig bedreigd. Dit vinden wij verschrikkelijk.

De aanvallen volgden op een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt.

Wij vinden het niet acceptabel dat schrijvers in hun veiligheid en vrijheid worden bedreigd.

Implique-toi aussi !

Ook jouw naam onder deze steunbetuiging? Stuur dan een mail naar info@algemene-uitgevers.nl voor de deadline van donderdag 9 februari, 10.00 uur.

Namens bestuur en medewerkers van de Auteursbond,

Miro Lucassen
Voorzitter

Ja, ik onderteken de steunbetuiging

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais