Meteen naar de inhoud

Auteursbond: “Teken de steunbetuiging aan Pim Lammers”

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Beste leden, lieve collega’s,

De Auteursbond staat achter onze bedreigde collega Pim Lammers en ondertekent een brede steunbetuiging vanuit het boekenvak. Je kunt daar ook individueel aan meedoen. Het aanmeldadres info@algemene-uitgevers.nl staat open tot donderdag 9 februari, 10.00 uur.

Hier gaat het over

Vol afschuw hebben wij het nieuws rond onze collega Pim Lammers gevolgd. Pim ontving doodsbedreigingen naar aanleiding van een literair kortverhaal voor volwassenen uit 2015, over het groomen van een twaalfjarige jongen door een trainer. Dit verhaal werd door een kleine maar zeer uitgesproken (online) groep mensen gezien als een bewijs dat Pim zelf deze fantasieën zou hebben en daarmee niet geschikt zou zijn voor het schrijven van het kinderboekenweekgedicht voor de Kinderboekenweek. Pim zei hier het volgende over in een persbericht van de CPNB:

‘Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard. De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.’

De CPNB meldde in hetzelfde persbericht: ‘We hebben met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs.’

Meer bedreigingen

Het afgelopen weekend heeft de Auteursbond in nauw contact gestaan met Eveline Aendekerk, de directeur van de CPNB en via haar met Pim. Op hun verzoek hebben wij in eerste instantie geen eigen verklaring opgesteld.

Velen die zich hierover uitspreken, krijgen meteen de volle laag op sociale media. Daarom doen we mee aan een gezamenlijk initiatief. De CPNB heeft met de GAU (Groep Algemene Uitgevers) een steunbetuiging opgesteld die aankomende zaterdag in alle grote Nederlandse dagbladen wordt geplaatst met ondertekeningen door zoveel mogelijk auteurs. Zo maken we tegelijk een vuist in plaats van individueel.

Steunbetuiging

De tekst van de steunbetuiging:

Afgelopen zaterdag heeft auteur Pim Lammers moeten besluiten zich terug te trekken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023. Hij werd en wordt ernstig bedreigd. Dit vinden wij verschrikkelijk.

De aanvallen volgden op een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt.

Wij vinden het niet acceptabel dat schrijvers in hun veiligheid en vrijheid worden bedreigd.

Doe ook mee!

Ook jouw naam onder deze steunbetuiging? Stuur dan een mail naar info@algemene-uitgevers.nl voor de deadline van donderdag 9 februari, 10.00 uur.

Namens bestuur en medewerkers van de Auteursbond,

Miro Lucassen
Voorzitter

Ja, ik onderteken de steunbetuiging

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands