Meteen naar de inhoud

Margaret Atwood komt in de boekenweek naar Utrecht

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Margaret Atwood, de succesauteur van onder meer The Handmaid’s Tale, komt op de laatste dag van de boekenweek, zondag 19 maart 2023, naar Utrecht voor een exclusief optreden op het ILFU in TivoliVredenburgs popzaal Ronda. Daar zal ze in een gesprek met Janine Abbring haar nieuwe boek Old Babes in the Wood presenteren. De kaartverkoop start vrijdag 10 februari, 10:00 uur (en voor ILFU-leden per direct).

Margaret Atwood, auteur van meer dan vijftig boeken, tweemaal winnaar van de Man Booker Prize en ontvanger van de Belle van Zuylenring, komt eindelijk weer naar Nederland. In 2020 maakte ze voor ILFU de Belle van Zuylenlezing, die ze door de coronamaatregelen destijds per livestream vanuit Canada voordroeg. Nu zal ze er zelf zijn, live op het podium in Utrecht.

Atwood verwierf grote bekendheid met The Handmaid’s Tale, een dystopische roman uit 1985, die inmiddels tot een succesvolle tv-serie is verfilmd. De uniforms van de dienstmaagden duiken sindsdien wereldwijd tijdens demonstraties op als symbool voor de onderdrukking van de vrouw door de staat. In 2019 verscheen het vervolg op de roman, The Testaments, waarvoor Atwood voor de tweede maal een Booker Prize ontving.

ILFU-directeur Michaël Stoker: “Margaret Atwood heeft ons in haar vele romans, verhalen en gedichten steeds een spiegel voorgehouden: is dit hoe we willen leven? Literaire fictie confronteert ons met alle vormen van menselijk gedrag en sommige mensen kunnen daar kennelijk moeilijk mee omgaan. Er zijn talloze schrijvers wereldwijd die worden vervolgd, aangevallen of bedreigd, zoals recent in ons land Pim Lammers, nota bene vanwege een kort verhaal dat hij ooit schreef. Het sterkt ons alleen maar in onze missie om de literatuur en fictieschrijvers volop in de schijnwerpers te zetten. Margaret Atwood is onbetwist een van de grootste schrijvers van dit moment. We zijn enorm blij dat zij in de boekenweek naar Nederland komt.”

In haar nieuwe verhalenbundel Old Babes in the Wood (vertaald door Lidwien Biekmann als Besjes in het bos) onderzoekt Atwood de kern van familierelaties, het huwelijk, verlies en herinnering, en wat het betekent om samen een leven door te brengen. Over dit nieuwe boek en haar eerdere werk zal ze in Utrecht in gesprek gaan met Janine Abbring.

Boekenweek

De 88ste Boekenweek, het jaarlijkse lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 11 t/m zondag 19  maart en heeft dit jaar als thema Ik ben alles, een viering van de pluriformiteit van onze identiteit. Lize Spit is de schrijver van het boekenweekgeschenk en Raoul de Jong buigt zich in een speciale uitgave over het thema Ik ben alles.

ILFU

Het ILFU (Internationaal Literatuur Festival Utrecht) organiseert jaarlijks in september een twee weken durend festival waarbij de literatuur centraal staat. Ook gedurende de rest van het jaar nodigt ILFU schrijvers uit om het podium in Utrecht te betreden en vormt met ilfu.com een online platform voor literatuur, ondersteund door inmiddels 1200 leden. De komende tijd bezoeken naast Margaret Atwood ook de Amerikaanse auteur Lauren Groff en de Deense auteur Helle Helle Utrecht voor ILFU Book Clubs. De volgende editie van het festival vindt plaats van 22 september t/m 7 oktober 2023 en wordt afgesloten met de 40ste editie van de Nacht van de Poëzie.

ILFU Book Talk: Margaret Atwood
Zondag 19 maart 2023, 14:30 uur
TivoliVredenburg, Utrecht
Tickets: €18 – €37,50 (start kaartverkoop: vrijdag 10 februari, 10:00 uur)

Meer informatie en tickets via
ilfu.com

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands