Aller au contenu

Une coopération unique contre les intentions de la TVA. Et maintenant, passe à autre chose. 

De extreemrechtse coalitie Schoof 1 heeft – nog voor er een kabinet is – al voor een primeur gezorgd. Niet eerder was er zo’n breed protest tegen een voorgenomen belastingmaatregel. In alle dagbladen is een advertentie verschenen tegen de plannen om de BTW op sport, cultuur, evenementen en media te verhogen van 9% naar 21%. Die nemen we hier dus ook mee, ook al is Cultuurpers een dankbaar gebruiker van de Kleine Ondernemers Regeling en zijn we gevrijwaard van BTW. 

De samenwerking is uniek en dat moeten we koesteren. Vorige week nog konden we lezen dat de baas van het Platform Ondernemende Sportschoolhouders zich een beetje genaaid leek te voelen. Volgens hem was zijn sector ‘collateral damage’ in de haatcampagne van Wilders cs tegen cultuur. Zo was tenminste te lezen in het AD. Reden genoeg om Wilders te feliciteren met een geslaagde actie om sport en cultuur tegen elkaar uit te spelen.

Verbinders aan het werk

Maar toen was er die advertentie. In vier dagen geregeld. Iets in mij zei dat het initiatief zou komen van Jeroen Bartelse, directeur van Utrechts trots TivioliVredenburg en co-baas van kunstenkoepel Kunsten ’92. Maar dankzij een oplettende lezer kan ik nu melden dat het initiatief komt van Astrid Weij van Kunsten ’92 en Thomas Drissen van de Creatieve coalitie. Zij hebben campagne bedacht, horeca en sport erbij betrokken en de financiering geregeld.

Actie geslaagd?

De kans is nu levensgroot dat de BTW-verhoging niet zal terugkomen in de kabinetsplannen van Schoof 1. Immers: zelfs Wilders’ favoriete mainstreamkrant Telegraaf plaatst de advertentie. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat een BTW-maatregel op de zachte sector zou sneuvelen. Zulke maatregelen leveren hoe dan ook nooit op wat ze beogen, want bij niet-noodzakelijke uitgaven neutraliseert het omzetverlagende effect van een BTW-verhoging de extra inkomsten van die hogere BTW meestal. 

Dat trekt dus wel een flinke streep door de rekening van de vier fracties die fors op burgers en buitenlanders willen bezuinigen om het bedrijfsleven binnen de grenzen te houden. De vraag is nu dus waar in de steeds groter wordende ‘vrije ruimte’ van het hoofdlijnenakkoord die 953 miljoen nu vandaag getoverd gaat worden. Zou Omtzigts NSC, die vooraf gezworen heeft niet te willen bezuinigen op cultuur, stand houden? Dan moet er wellicht zwaarder gekort worden op media. Gaan sportscholen protesteren tegen een korting op belangenbehartigers als de Fietsersbond?

Coalitie van gezondheid

Voor de verse coalitie van BTW-slachtoffers wordt het een uitdaging om de bundeling overeind te houden terwijl de extreemrechtse coalitie er alles aan zal doen om ze tegen elkaar uit te spelen. Nu wordt het dus tijd om kranten en boeken in combinatie met abonnementen op sportscholen aan te bieden, beweging te stimuleren via bibliotheken en zelf muziek maken te stimuleren bij dansscholen. Om maar wat te noemen. 

Alle dingen waarop de voorgenomen BTW-verhoging effect had, dragen bij aan een geestelijk en lichamelijk gezondere samenleving. Een gezonde samenleving is slecht nieuws voor een politiek die het moet hebben van boosheid, rancune en egoïsme. 

J'apprécie cet article !

Tu es satisfait de cette histoire ? Montrez votre appréciation en faisant une petite contribution ! C'est ainsi que tu aideras à maintenir en vie le journalisme culturel indépendant. (Si tu ne vois pas de bouton ci-dessous, utilise ce lien : don!)

Faire un don en douceur
Faire un don

Pourquoi faire un don ?

Nous sommes convaincus qu'un bon journalisme d'investigation et des informations de fond expertes sont essentiels pour un secteur culturel sain. Il n'y a pas toujours l'espace et le temps pour cela. Culture Press veut fournir cet espace et ce temps, et les rendre accessibles à tous GRATUITEMENT ! Que tu sois riche ou pauvre. Merci à dons Grâce à des lecteurs comme toi, nous pouvons continuer à exister. C'est ainsi que Culture Press existe depuis 2009 !

Tu peux aussi Devenir membreEt transforme ton don unique en un soutien durable !

Étiquettes:

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175 / 12 Maanden
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Nombreux membres
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50 / Jaar
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais