Meteen naar de inhoud

Unieke samenwerking tegen BTW-voornemens. En nu doorpakken. 

De extreemrechtse coalitie Schoof 1 heeft – nog voor er een kabinet is – al voor een primeur gezorgd. Niet eerder was er zo’n breed protest tegen een voorgenomen belastingmaatregel. In alle dagbladen is een advertentie verschenen tegen de plannen om de BTW op sport, cultuur, evenementen en media te verhogen van 9% naar 21%. Die nemen we hier dus ook mee, ook al is Cultuurpers een dankbaar gebruiker van de Kleine Ondernemers Regeling en zijn we gevrijwaard van BTW. 

De samenwerking is uniek en dat moeten we koesteren. Vorige week nog konden we lezen dat de baas van het Platform Ondernemende Sportschoolhouders zich een beetje genaaid leek te voelen. Volgens hem was zijn sector ‘collateral damage’ in de haatcampagne van Wilders cs tegen cultuur. Zo was tenminste te lezen in het AD. Reden genoeg om Wilders te feliciteren met een geslaagde actie om sport en cultuur tegen elkaar uit te spelen.

Verbinders aan het werk

Maar toen was er die advertentie. In vier dagen geregeld. Iets in mij zei dat het initiatief zou komen van Jeroen Bartelse, directeur van Utrechts trots TivioliVredenburg en co-baas van kunstenkoepel Kunsten ’92. Maar dankzij een oplettende lezer kan ik nu melden dat het initiatief komt van Astrid Weij van Kunsten ’92 en Thomas Drissen van de Creatieve coalitie. Zij hebben campagne bedacht, horeca en sport erbij betrokken en de financiering geregeld.

Actie geslaagd?

De kans is nu levensgroot dat de BTW-verhoging niet zal terugkomen in de kabinetsplannen van Schoof 1. Immers: zelfs Wilders’ favoriete mainstreamkrant Telegraaf plaatst de advertentie. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat een BTW-maatregel op de zachte sector zou sneuvelen. Zulke maatregelen leveren hoe dan ook nooit op wat ze beogen, want bij niet-noodzakelijke uitgaven neutraliseert het omzetverlagende effect van een BTW-verhoging de extra inkomsten van die hogere BTW meestal. 

Dat trekt dus wel een flinke streep door de rekening van de vier fracties die fors op burgers en buitenlanders willen bezuinigen om het bedrijfsleven binnen de grenzen te houden. De vraag is nu dus waar in de steeds groter wordende ‘vrije ruimte’ van het hoofdlijnenakkoord die 953 miljoen nu vandaag getoverd gaat worden. Zou Omtzigts NSC, die vooraf gezworen heeft niet te willen bezuinigen op cultuur, stand houden? Dan moet er wellicht zwaarder gekort worden op media. Gaan sportscholen protesteren tegen een korting op belangenbehartigers als de Fietsersbond?

Coalitie van gezondheid

Voor de verse coalitie van BTW-slachtoffers wordt het een uitdaging om de bundeling overeind te houden terwijl de extreemrechtse coalitie er alles aan zal doen om ze tegen elkaar uit te spelen. Nu wordt het dus tijd om kranten en boeken in combinatie met abonnementen op sportscholen aan te bieden, beweging te stimuleren via bibliotheken en zelf muziek maken te stimuleren bij dansscholen. Om maar wat te noemen. 

Alle dingen waarop de voorgenomen BTW-verhoging effect had, dragen bij aan een geestelijk en lichamelijk gezondere samenleving. Een gezonde samenleving is slecht nieuws voor een politiek die het moet hebben van boosheid, rancune en egoïsme. 

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands