Meteen naar de inhoud

Kunstwereld via Facebook in actie tegen cultuursnede nog voor het kabinet Rutte-Verhagen is geïnstalleerd

Het was een prettig uit de hand gelopen flashmob: volgens de politie stonden er rond 12 uur tegen de 3000 mensen op het Malieveld in Den Haag. Jonge mensen, vooral: studenten van de Haagse Kunstacademie en het Consevatorium. Maar dat is niet genoeg om het Malieveld een vol gevoel te geven. Uit alle hoeken van het land waren jonge kunststudenten en -liefhebbers naar Den Haag getogen voor wat we dan maar een preventieve demonstratie zullen noemen. En dat hielp dus wel. Het leek opeens vol, daar. Op dat weiland in Den Haag.

Accordeon-studente Sofie de Klerk zette een facebookpagina live uit woede over de bezuinigingen op het cultuurbudget van 200 miljoen, die waren vastgelegd in het gedoogakkoord tussen de rechtsliberale VVD, het Christendemocratische CDA en de populistisch-rechtse PVV.

De woede en verbijstering bij veel beoefenaars van kunstvakken, en bij veel liefhebbers, over deze maatregelen die per saldo de kunstwereld onevenredig hard treffen ten opzichte van andere sectoren, is groot.

Voor wie er niet bij was hebben we wat beeld en geluidsmateriaal verzameld. Eerst de mooie flashmob, tegenover de Kunstacademie.

Dan de de organisatie: Sofie vertelt over haar Facebook-avontuur.

Daarna de drummer van de Steamrollers, die uw verslaggever aanzag voor een Haagse Harrie, en die dat eigenlijk ook was. Maar dan weer niet. Een voorbijganger was hij wel.
Steamrollers

En tot slot Jette Kleinsma, omdat ze het verhaal goed samenvatte, en ze hoe dan ook een bevlogen speech wilde houden.

Dan wachten wij vervolgens af waar het deze herfst en winter allemaal verder toe gaat leiden.

Het journaal van de NOS op vrijdagmiddag toonde wat beelden van een vriendelijk opstootje, een uur na afloop van de demonstratie, en 2 kilometer van het Malieveld. Één persoon is gearresteerd wegens het opsteken van een middelvinger, zo vernamen wij. Dit vond plaats ongeveer anderhalf uur na het einde van de officiële demonstratie.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands