Meteen naar de inhoud

Jury’s TF en VSCD gaan in elkaar op

Het was eigenlijk typisch Hollands. Immers, we hebben hier in alle delen van de creatieve sector meer prijzen te vergeven dan er artiesten zijn. Bijna. En al die prijzen hebben dus eigen selectiecommissies, jury’s, comités en noem maar op. Kost niet alleen handen vol geld, het is ook nog eens omslachtig. Daarom is er nu in ieder geval één verstandig te noemen besluit genomen in de regionen van de toneelspeelkunst.
De selectiecommissie die elk jaar voor Theaterfestival TF de 10 beste, mooiste, belangrijkste of maatschappelijkste stukken uitkoos voor een reprise in Het theaterfestival van Nederland, gaat ook bepalen wie van de acteurs, actrices en makers na afloop van dat festival naar huis gaan met de prijzen. Die Oscars van het Nederlandse toneel, die hier allemaal een eigen naam hebben (Gouden Louis, Gouden Theo, Arlecchino en Colombina) hadden tot nu toe namelijk altijd een eigen statige jury, die werd samengesteld door de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies. Innige samenwerking tussen het wat rebelse Theaterfestival onder leiding van Jeffrey Meulman, en de nogal ouderwetsch gesloten VSCD was tot nu toe niet van de grond gekomen. Dat het nu wel gaat gebeuren is mooi, maar betekent ook een lastige ingreep in de wijze waarop Theaterfestival TF omgaat met de selectie. De kans is immers groot dat er nu ook een prijs gaat worden ingesteld voor de Beste Voorstelling van het Seizoen (De Gouden Bouwmeester), en die zal dus ook deel uitmaken van de selectie van het Theaterfestival. Komt er toch een competitie-element in, en dat was altijd een beetje niet de bedoeling van een festival dat meer feest dan wedstrijd beoogde te zijn.

Belangrijkste reden voor de samenvoeging is volgens onze hooggeplaatste bron echter het gebrek aan geschikte kanditaten voor twee toneeljury’s. Immers: zoveel deskundigen zijn er niet meer te vinden die niet al in één of andere andere commissie zitten, ergens advies over uitbrengen of vorig jaar al dienst hebben gedaan. Blijft de grootste vraag of Jeffrey Meulman, de directeur van Festival TF, vast blijft houden aan de traditie van een opvallende en aansprekende juryvoorzitter. Die bleek de laatste jaren ook steeds moeilijker te vinden.

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands