Meteen naar de inhoud

Franse theaternerds doen koddige versie van de oerknal bij heropening Rotterdamse Schouwburg

Ok, een paar mensen waren misschien een tikje teleurgesteld. Die hadden gehoopt dat de schouwburg van Rotterdam met echte knaller zou heropenen, na de uiterst geslaagde upgrade van het interieur door schrootjeskunstenaar Jan Versweyveld (verlaagd plafond, marmer en tapijt op de trappen). Maar dat kan natuurlijk niet. De Rotterdamse Schouwburg doet namelijk alleen aan knallers als Internationalekeuze-bazin Annemie Vanackere zich er van tevoren van overtuigd heeft dat die knal totaal anders zal uitpakken dan iedereen verwacht. Wie de affiche van het festival van dit jaar goed bekeek, kon al vermoeden dat het een soort van sissertje zou zijn.

Een Frans sissertje. Dat dan weer wel.

Philippe Quesne is zo’n alleraardigste Franse theaternerd die van lieve kleine grappige voorstellinkjes houdt. Hij maakt een soort van objecttheater, waarin acteurs rondlopen die in alles doen denken aan de wezens uit de wereld van Jacques Tati : volledig in zichzelf gekeerd, onbeholpen en onweerstaanbaar grappig om naar te kijken.
In Quesnes wereld gaat het dit keer om stripachtige beelden van het ontstaan van het leven, de ontdekking van het vuur en de apocalyps. Onverstoorbaar zijn de acht spelers bezig, en soms is het resultaat prachtig, maar vaker is het vooral koddig. En soms is het ook gewoon saai en minder vindingrijk dan je zou hopen.

Als afsluiter van deze aparte Internationale Keuze valt ‘Big Bang’ daarom toch een beetje tegen. Deze editie van het jaarlijkse festival vol onverwachte internationale theatervoorstelling was hoe dan ook anders, vanwege de verbouwing van de Schouwburgfoyer. Vrijwel alles was op locatie of in ‘De Gouvernestraat’, het oude onderkomen van Lantaren/Venster. En al vielen sommige dingen tegen, er waren ook onvoorstelbare hoogtepunten mee te maken. De plekken waar sommige gezelschappen speelden hoorden daar zeker toe.

Rotterdam zou er goed aan doen zijn rafelranden te koesteren, net zoals de Rotterdamse Schouwburg met dit festival de rafelranden van het theater koestert. Want aan die rafelranden is de wereld het spannendst. Ook voor Henk en Ingrid.

Le Big Bang is nog te zien op zondag 3 oktober 2010.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen