Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Ok, een paar mensen waren misschien een tikje teleurgesteld. Die hadden gehoopt dat de schouwburg van Rotterdam met echte knaller zou heropenen, na de uiterst geslaagde upgrade van het interieur door schrootjeskunstenaar Jan Versweyveld (verlaagd plafond, marmer en tapijt op de trappen). Maar dat kan natuurlijk niet. De Rotterdamse Schouwburg doet namelijk alleen aan knallers als Internationalekeuze-bazin Annemie Vanackere zich er van tevoren van overtuigd heeft dat die knal totaal anders zal uitpakken dan iedereen verwacht. Wie de affiche van het festival van dit jaar goed bekeek, kon al vermoeden dat het een soort van sissertje zou zijn.

Een Frans sissertje. Dat dan weer wel.

Philippe Quesne is zo’n alleraardigste Franse theaternerd die van lieve kleine grappige voorstellinkjes houdt. Hij maakt een soort van objecttheater, waarin acteurs rondlopen die in alles doen denken aan de wezens uit de wereld van Jacques Tati : volledig in zichzelf gekeerd, onbeholpen en onweerstaanbaar grappig om naar te kijken.
In Quesnes wereld gaat het dit keer om stripachtige beelden van het ontstaan van het leven, de ontdekking van het vuur en de apocalyps. Onverstoorbaar zijn de acht spelers bezig, en soms is het resultaat prachtig, maar vaker is het vooral koddig. En soms is het ook gewoon saai en minder vindingrijk dan je zou hopen.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Als afsluiter van deze aparte Internationale Keuze valt ‘Big Bang’ daarom toch een beetje tegen. Deze editie van het jaarlijkse festival vol onverwachte internationale theatervoorstelling was hoe dan ook anders, vanwege de verbouwing van de Schouwburgfoyer. Vrijwel alles was op locatie of in ‘De Gouvernestraat’, het oude onderkomen van Lantaren/Venster. En al vielen sommige dingen tegen, er waren ook onvoorstelbare hoogtepunten mee te maken. De plekken waar sommige gezelschappen speelden hoorden daar zeker toe.

Rotterdam zou er goed aan doen zijn rafelranden te koesteren, net zoals de Rotterdamse Schouwburg met dit festival de rafelranden van het theater koestert. Want aan die rafelranden is de wereld het spannendst. Ook voor Henk en Ingrid.

Le Big Bang is nog te zien op zondag 3 oktober 2010.

Foto bovenaan:

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top