Nederlands Film Festival – nominaties voor Farewell en Bukowski

Dit verhaal lees je gratis. Het zou prachtig zijn als je meer gratis verhalen mogelijk maakt met een kleine donatie.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie

Farewell

Een van de meest fascinerende Nederlandse films die afgelopen jaar in de bioscoop kwam was Farewell van Ditteke Mensink. Een romance in een luchtschip dat rond de wereld vliegt, en dan geheel opgebouwd uit echte archiefbeelden. Deze wonderbaarlijke en wondermooie krachttoer maakt nu kans op een Gouden Kalf voor beste lange documentaire.

Deze en andere nominaties voor Gouden Kalveren werden gisteravond tijdens de Talkshow van het 30ste Nederlands Film Festival bekendgemaakt.

De andere genomineerde lange documentaires zijn The Player van John Appel en The Rainbow Warriors of Waiheke Island van Suzanne Raes. Appels trefzekere studie van de beweegredenen van notoire gokkers, waaronder zijn eigen vader, was vorig jaar op het International Documentary Filmfestival Amsterdam al onderscheiden als beste Nederlandse documentaire. The Rainbow Warriors of Waiheke Island is een mooi portret van actievoerders in ruste. De jury prijst het als een ‘liefdevolle hommage, rijk aan archiefmateriaal’.

Dit verhaal lees je gratis. Het zou prachtig zijn als je meer gratis verhalen mogelijk maakt met een kleine donatie.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie

De jury, onder voorzitterschap van Pieter Broertjes, maakte van de gelegenheid gebruik te wijzen op de kracht van de Nederlandse documentairetraditie, en waarschuwde voor de dreigende uitholling daarvan door reeds genomen en mogelijk nog komende bezuinigingsmaatregelen van de overheid.

Nominaties voor beste korte film gingen naar Bukowski van Daan Bakker, De maan is kapot van Arno Diericks en de visueel betoverende stop-motionanimatie Red-End and the Seemingly Symbiotic Society van Robin Noorda en Bethany de Forest. Het al met de prijs van de Stad Utrecht bekroonde Bukowski en De maan is kapot, een knap met fantasie en realiteit spelend minidrama over afscheid nemen, maken beide deel uit van KORT!. Dit is het in artistiek opzicht zeer succesvolle korte filmprogramma van de NTR dat dit jaar tien jaar bestaat.

Als beste korte documentaire zijn genomineerd: Drona & ik van Catherine van Campen, Shades of Grey van Saskia van den Heuvel en Weapon of War van Femke van Velzen en Ilse van Velzen.

Dit verhaal lees je gratis. Het zou prachtig zijn als je meer gratis verhalen mogelijk maakt met een kleine donatie.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie

Kans op het Gouden Kalf voor beste televisiefilm maken Finnemans van Thomas Korthals Altes, Mama Sanne Vogel en Beri Shalmashi en Proces van Jenneke Boeijink.

De VPRO doet op vrijdag 1 oktober van 20:30-21:55 uur op Nederland 3 live verslag van de uitreiking van de Gouden Kalveren.

Goed geschreven? Met een ´like´ betaal je Facebook. Ik zou het prachtig vinden als je Cultuurpers een donatie deed.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie