Meteen naar de inhoud

Nederlands Film Festival – Joy aanvoerder bij nominaties Gouden Kalveren

Joy, geregisseerd door Mijke de Jong naar een scenario van Helena van der Meulen, is op het Nederlands Film Festival de aanvoerder geworden bij de strijd om de Gouden Kalveren. Met zeven nominaties is, verdiend, plotseling alle aandacht gericht op een klein maar intens gefilmd en geacteerd drama dat tot nu toe een beetje in de schaduw was gebleven. Deze fel neergezette impressie van de obsessieve zoektocht van een jonge vrouw die als baby op een bankje in het park te vondeling werd gelegd is Gouden Kalf-waardig bevonden in de categorieën beste film, regie, scenario, hoofdrolspeelster, bijrolspeelster, camera en production design. In 2007 mocht Mijke de Jong het Gouden Kalf in ontvangst nemen voor haar regie van Tussenstand.

Het tot nu toe veel meer aandacht trekkende Tirza van Rudolf van den Berg naar het boek van Arnon Grunberg sleepte vijf nominaties in de wacht. Die voor beste film zit daar opvallend genoeg niet bij. Wel genomineerd zijn de regie van Van den Berg naast uiteraard hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat, en verder de bijrol van Sylvia Hoeks naast de muziek en de montage.

Ook vijf nominaties (voor regie, scenario, camera, geluid en montage) kreeg het voor Nederlandse begrippen tamelijk exotische R U There van David Verbeek naar een script van Rogier de Blok. Deze typische arthouseproductie over de eenzaamheid van een gamer die alleen in Second Life zijn gevoelens kan tonen ging eerder dit jaar in première in Cannes, een bijzondere eer voor een Nederlandse productie.

De nominaties laten een redelijk evenwicht zien tussen publieksfilm en artistiek, met misschien een kleine voorkeur voor het laatste. Dat alle richtingen aan bod moeten komen blijkt het duidelijkst uit de nominaties voor beste film, met arthousefilm Joy, naast de publiekshit Komt een vrouw bij de dokter en de fantasierijke familiefilm Lang & gelukkig.

Meest opvallende afwezige bij de nominaties is De vliegenierster van Kazbek van Ineke Smits. Onlangs werd bekend dat dit magisch realistische oorlogsverhaal Nederland wel mag vertegenwoordigen bij de verkiezing van beste Europese film.

Met slechts 1 nominatie (voor de montage) mag ook Schemer van Hanro Smitsman ondergewaardeerd heten. Wel kreeg deze haarscherpe verbeelding van een tot moord leidend groepsproces onder jongeren gisteravond al de MovieSquad Award van de jongerenjury.

Het overzicht van alle nominaties: http://www.filmfestival.nl/nl/festival/nieuws/bekendmaking-nominaties-gouden-kalveren-2010/

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands