Meteen naar de inhoud

Peter Van Straaten wint Inktspotprijs 2010 met markant geplaatste crucifix.

‘De tekening is letterlijk en figuurlijk treffend, pijnlijk komisch en wrang: hij brengt traan en lach tegelijkertijd teweeg. De combinatie van de vredige pose van de jongen met de wrede aanslag op zijn lichaam blijft in je hoofd hangen. De prent heeft geen tekst nodig; hij zou in elke Europese, zelfs mondiale krant kunnen verschijnen, zo krachtig en universeel is de tekening’.

Met deze tekst looft de jury van de Inktspotprijs 2010 de prent die Peter van Straaten maakte voor het opinieweekblad Vrij Nederland. Van Straaten kreeg de prijs op 11 januari 2011 uitgereikt en liet daarmee de andere genomineerden (TRIK met een prent over Geert Wilders als Calimero en Siegfried Woldhek met een prent over Desi Bouterse) achter zich.

Peter van Straaten wint de Inktspotprijs, die dit jaar voor de zeventiende keer wordt uitgereikt, voor de vierde maal. Het dubbeltalent (schrijver en tekenaar) Van Straaten maakt als freelancer illustraties, cartoons en politieke tekeningen voor Het Parool en tekent sinds 1968 voor Vrij Nederland.
De winnende prent is te zien op de expositie Politiek in Prent 2010, waaraan dit jaar 28 tekenaars, ieder met zes prenten deelnemen. De tentoonstelling is na Nieuwspoort te bezichtigen in het Persmuseum in Amsterdam, Café Brasserie Dudok in Arnhem, het Limburgs Museum in Venlo, het Provinciehuis in Groningen en het Stadhuis in Utrecht.
Meer informatie op www.pers-en-prent.nl.
Meer over het werk van Peter van Straaten is te vinden op www.petervanstraaten.nl.

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen