In november verwijderde de door het Smithonian-mecenaat gefinancierde National Portait Gallery het werk nog, na protesten van Amerikaanse katholieken en Republikeinen. Zij vonden de video, getiteld ‘A fire in my belly’ van de in 1992 overleden New Yorkse kunstenaar David Wojnarowicz aanstootgevend. Gisteren maakte het Metroplitan Museum of Modern Art (Moma) in New York bekend het werk dat ze het werk heeft aangekocht, om het op zeer korte termijn ook weer ten toon te stellen.

Daarmee gaat het museum in tegen de wens van de katholieke leidsman Phil Donohue, die het werk veroordeelde als antichrtistelijke haatzaaierij en die daarin gesteund werd door twee invloedrijke Republikeinse parlementsleden.

Volgens het Moma is het werk van groot belang: “het werk is een combinatie van beelden over onderdrukking, sociale onrechtvaardigheid, geloof en kwesties van leven en dood. We zullen het in zijn context tonen en we verwachten dat het reacties zal oproepen, maar dat beïnvloedt ons besluit niet.”

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Volgens Donohue opent het museum hiermee bewust de aanval op christelijke gevoeligheden.

Geheugensteun voor wie Bill Donohue is:

Het werk is vanaf donderdag 20 januari te zien in New York.