In november verwijderde de door het Smithonian- gefinancierde National Portait Gallery het werk nog, na protesten van Amerikaanse katholieken en Republikeinen. Zij vonden de video, getiteld ‘A fire in my belly’ van de in 1992 overleden New Yorkse kunstenaar David Wojnarowicz aanstootgevend. Gisteren maakte het Metroplitan of Modern Art (Moma) in bekend het werk dat ze het werk heeft aangekocht, om het op zeer korte termijn ook weer ten toon te stellen.

Daarmee gaat het museum in tegen de wens van de katholieke leidsman Phil Donohue, die het werk veroordeelde als antichrtistelijke haatzaaierij en die daarin gesteund werd door twee invloedrijke Republikeinse parlementsleden.

Volgens het Moma is het werk van groot belang: “het werk is een combinatie van beelden over onderdrukking, sociale onrechtvaardigheid, geloof en kwesties van leven en . We zullen het in zijn context tonen en we verwachten dat het reacties zal oproepen, maar dat beïnvloedt ons besluit niet.”

Volgens Donohue opent het museum hiermee bewust de aanval op christelijke gevoeligheden.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Geheugensteun voor wie Bill Donohue is:

Het werk is vanaf donderdag 20 januari te zien in New York.

Foto bovenaan:
Scroll naar top