Meteen naar de inhoud

Alles om amateurs de tribune op te krijgen: geld voor ‘Danstuinen’, buurtbewoners en het Concertgebouw

pr-foto van Zina neemt de Wijk, vorig jaar uitgevoerd in Groningen

Ongeveer 8 miljoen Nederlanders doen iets met kunst. Ze hebben muziekles, macrameeën plantenhangers, verven borden of zetten kerstkaarten in elkaar. Maar ze spelen ook toneel, zingen in een koor, maken deel uit van een hiphopcrew of death metal-band. Dat deze beoefenaren van amateurkunst niet automatisch ook vaste bezoekers zijn van professionele kunst, is voor veel mensen een raadsel.

Het Fonds Cultuurparticipatie is in ieder geval opgericht om aan die scheefgroei wat te doen. Het geeft geld aan projecten waarin professionele kunstinstellingen samenwerken met amateurs. Dinsdag 11 januari 2010 maakte Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds, bekend over welke instellingen de in totaal 2,6 miljoen euro is verdeeld. Hij hield korte gesprekken met de vertegenwoordigers van grote instanties als Toneelgroep Amsterdam (goed voor 188.600 euro voor een project waarin amateurspelers begeleid worden door profs), Het Concertgebouw dat 130.000 euro ontvangt voor ‘Tempel zonder Drempel’ en het Holland Dance Festival dat 4 ton toucheert voor projecten waarin vooral jongeren worden gestimuleerd om te denken en praten over dans, en om het ook, in allerlei vormen, zelf te dopen, onder begeleiding van topchoreografen.

Naast die grote projecten zijn er relatief onbekende clubs die flink in de prijzen vallen. Opvallendst is het project ‘NV Verse Bekken’ van Jeugdtheaterhuis Zuid Holland. Dit in Gouda gevestigde instituut heeft al jaren een goede reputatie op het gebeid van theater door kinderen en jongeren, en krijgt nu 219.963 euro om uiteindelijk te komen tot de oprichting van een Nationaal Jongeren Gezelschap.

Het volledige overzicht van de gelukkigen en hun plannen vindt u hieronder.

Best of both worlds, tweede ronde

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen