pr-foto van Zina neemt de Wijk, vorig jaar uitgevoerd in Groningen

Ongeveer 8 miljoen Nederlanders doen iets met kunst. Ze hebben muziekles, macrameeën plantenhangers, verven borden of zetten kerstkaarten in elkaar. Maar ze spelen ook toneel, zingen in een koor, maken deel uit van een hiphopcrew of death metal-band. Dat deze beoefenaren van amateurkunst niet automatisch ook vaste bezoekers zijn van professionele kunst, is voor veel mensen een raadsel.

Het Fonds Cultuurparticipatie is in ieder geval opgericht om aan die scheefgroei wat te doen. Het geeft geld aan projecten waarin professionele kunstinstellingen samenwerken met amateurs. Dinsdag 11 januari 2010 maakte Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds, bekend over welke instellingen de in totaal 2,6 miljoen euro is verdeeld. Hij hield korte gesprekken met de vertegenwoordigers van grote instanties als Toneelgroep Amsterdam (goed voor 188.600 euro voor een project waarin amateurspelers begeleid worden door profs), Het Concertgebouw dat 130.000 euro ontvangt voor ‘Tempel zonder Drempel’ en het Holland Dance Festival dat 4 ton toucheert voor projecten waarin vooral jongeren worden gestimuleerd om te denken en praten over dans, en om het ook, in allerlei vormen, zelf te dopen, onder begeleiding van topchoreografen.

Naast die grote projecten zijn er relatief onbekende clubs die flink in de prijzen vallen. Opvallendst is het project ‘NV Verse Bekken’ van Jeugdtheaterhuis Zuid Holland. Dit in Gouda gevestigde instituut heeft al jaren een goede reputatie op het gebeid van theater door kinderen en jongeren, en krijgt nu 219.963 euro om uiteindelijk te komen tot de oprichting van een Nationaal Jongeren Gezelschap.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Het volledige overzicht van de gelukkigen en hun plannen vindt u hieronder.

Best of both worlds, tweede ronde