Meteen naar de inhoud

Nederlandse bioscopen merken niets van de crisis – 2010 was een topjaar

Avatar was met ruim 1,2 miljoen bezoekers de best bezochte film in 2010. Op de vijfde plaats staat New Kids: Turbo, de Nederlandse verrassingshit. In totaal werden er het afgelopen jaar 28,1 miljoen bioscoopkaartjes verkocht, en dat zijn er in de afgelopen dertig jaar nog nooit zo veel geweest. De doorbraak van 3D speelt hierbij een belangrijke rol. 1 op de 7 verkochte kaartjes was voor een 3D-film. Het marktaandeel van de Nederlandse film was met 15,8 procent ietsje minder dan vorig jaar, maar het aantal Nederlandse films is toegenomen.

Avatar best bezochte film

Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinemato-grafie, had voornamelijk goed nieuws te melden op de nieuwjaarsreceptie voor de bioscoopbranche in het Amsterdamse Tuschinski Theater. 2010 was gewoonweg een topjaar. De bioscopen merken niets van de crisis. Wie er wel wat van merken zijn de dvd-verkopers. De dvd is al een aantal jaren in een neerwaartse glijvlucht, al is er hoop dat dit goedgemaakt gaat worden door de stijgende verkoop van blu-rayschijven en het betaald kijken en downloaden via internet.
Wolfers noemde in dat verband ook de onvermindernde populariteit van het illegaal downloaden en kopiëren en deed een oproep aan de regering om nu eindelijk eens met maatregelen te komen. “Jullie zijn van law and order, laat dat dan ook zien.”
Daarnaast sprak hij de vrees uit dat de dreigende bezuinigingen op cultuur ten koste zullen gaan van het productievolume van Nederlandse films. Tenslotte liet hij weten niets te begrijpen van het voornemen om de Filmkrant zijn relatief bescheiden subsidie te ontnemen. Hij noemde dit onafhankelijke maandblad een onmisbare schakel tussen films, makers en publiek.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands