Meteen naar de inhoud

24 miljoen voor cultuur erbij! Of 80 euro! Of 0,0015 euro!

Het is in deze verkiezingstijd maar hoe je het brengt en berekent. Die 24 miljoen extra voor cultuur, waarvan Pechtold triomfantelijk repte met als aanvulling dat ‘de tocht door de woestijn na 2016 voorbij is’, heeft vooralsnog evenveel waarde als de roemruchte 1000 euro van Rutte: eerst zien, dan geloven. En aangezien Pechtold er verder geen enkele toelichting bij gaf, opent het vooral ruimte voor de lobby van vele politici.

Die 24 miljoen gaat over vijftienhonderdste cent

Wanneer we de 300 miljoen aan doorgevoerde bezuinigingen erbij pakken, belooft Pechtold omgerekend 80 euro van die 1000 euro van Rutte. Niet extra, maar als compensatie. Staat cultuur nog altijd 920 euro in de min – zeg maar het bedrag dat veel ‘werknemers’ in de culuursector maandelijks missen terwijl ze wel meer dan fulltime werken. En als we 16 miljoen Nederlanders maal 1000 euro nemen en dan… enfin. Rekensommen maken kunnen we allemaal. En daarvoor dan excuses maken.

Het is verleidelijk om de Enschedese VVD-wethouder Hatenboer aan te vallen omdat hij toegeeft dat zijn partij zich teveel heeft laten sturen door populisten – hij noemt nadrukkelijk niet expliciet de PVV. Net zoals het verleidelijk is D66-voorman Pechtold te wijzen op het feit dat zijn partij vooral op papier cultuur in een hoog vaandel heeft staan.  Of dat PvdA-minister Bussemaker nu al bijna vier jaar lang het beleid van Zijlstra uitvoert en scheidend cultuurwoordvoerder Monasch zich vooral voor de ene kar na de andere laat spannen.

Boos

Ik geloof oprecht dat ze het allemaal uit de beste bedoelingen doen. Maar het wordt tijd, juist met de verkiezingen op komst, dat plaatselijke politici niet pas in het geweer komen wanneer ze de eigen stedelijke belangen moeten verdedigen. We hebben Kamerleden nodig die cultuur niet zien als iets om zichzelf mee te profileren. Waar zijn de lijsttrekkers die hun mobieltje tijdens vergaderingen gewoon negeren en een echt inhoudelijk standpunt innemen? Kan er een minister komen die niet alleen boos van alles repareert, maar met de vuist op tafel slaat?

Leg uit

Politici: gebruik je invloed en laat je bij het samenstellen van het verkiezingsprogramma niet leiden door 24 miljoen, 80 euro of die tiende cent; zie cultuur al helemaal niet als het eerste punt dat gemakkelijk opgeofferd kan worden aan populisten buiten én binnen de eigen partij; ontwikkel een visie; ga daar echt voor staan; kijk daarna naar regeltjes en randvoorwaarden.

Cultuur is niet het rendement van ons bestaan, maar de winst die wij met elkaar delen.Reisoperadirecteur Nicolas Mansfield

Leg uit dat die – hopelijk veel meer dan – tiende cent extra niet louter is voor opera, orkesten en toneel- en dansgezelschappen, maar óók cruciaal is voor bibliotheken, musea, festivals in vele kleuren, die oude molen aan de rand van de stad, onderwijs in velerlei vormen, stedelijke ontwikkeling, economische groei en noem maar op. En ja, daar past ook een band als De Staat bij.

Henri Drost

Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands