Meteen naar de inhoud

Winnaar oudejaarsloterij maakt cultuurbezuinigingen ongedaan.

Een doorgaans betrouwbare bron meldt dat de winnaar van de oudejaarsloterij een aanzienlijk deel van haar prijs  wil inzetten voor cultuur. Zo wil ze de bezuinigingen van Rutte I ongedaan maken. Zes miljoen gaat direct naar de Nederlandse Reisopera. Nog eens vier miljoen is gereserveerd voor een nieuwe integrale uitvoering van Wagners Ring des Nibelungen. Ook staat een herneming van Tristan und Isolde en Glucks Orphée et Eurydice op de lijst.  Toneelgroep Oostpool ontvangt 600.000 per jaar om Angels in America als repertoirestuk te brengen. Eenzelfde bedrag is gereserveerd om Wij gaan op berenjacht van Sonnevanck voor alle kinderen van Nederland toegankelijk te maken.

Nicolas Mansfield, artistiek directeur van de Reisopera, ontkent contact te hebben gehad met de winnaar. Ook Oostpool en Sonnevanck laten weten in afwachting te zijn van nadere berichten. Op facebook doken echter al snel foto’s op van het winnende lot.

Reactie

Gevraagd naar een reactie verklaarde een woordvoerder namens de Staatsloterij dat zij geen uitspraken doet over individuele lotnummers. Critici melden dat op de foto van het inmiddels miljoenen malen gedeelde lot geen enkele prijs is gevallen.

Andere journalisten wijzen erop dat de winnaar zich in het verleden publiekelijk niet alleen lovend heeft uitgelaten over de Nederlandse Reisopera, maar nadrukkelijk ook over bovengenoemde producties. Zij melden bovendien dat gezelschappen waar de loterijwinnaar zich in het verleden positief over heeft uitgesproken significant meer gaan profiteren van de extra miljoenen. Bovendien zijn zij gevestigd in nabijheid van de woonplaats van de vermeende winnaar.

Op verzoek van verschillende organisaties geven de provincies Brabant en Groningen aan te onderzoeken of een deel van de extra gelden ook daar besteed kan worden. De provinciale fractie van de VVD Brabant meldt: “Het is natuurlijk geweldig dat de geefwet zo optimaal benut wordt, maar het is onwenselijk dat een enkele regio profiteert van een belastingmaatregel bedoeld voor heel Nederland.”

Nepnieuws

Uiteraard, dit is nepnieuws. En net als bij al het nepnieuws, kloppen sommige feiten. Zo is het getoonde lot inderdaad in mijn bezit en heb ik mij in het verleden lovend uitgelaten over producties van de Nederlandse Reisopera, Oostpool en Sonnevanck.

En, mocht ik wél 30 miljoen hebben gewonnen, dan zou ik daarvan een aanzienlijk deel zeker in cultuur investeren.

Maar helaas, want onweerlegbaar wél juist is dat op het getoonde lot geen enkele prijs is gevallen.

Gratis

Dit artikel is daarom gratis. Voor nepnieuws moet immers niet betaald worden, dat krijgt iedereen toch al constant voorgeschoteld.

Niet gratis is op feiten en kennis gebaseerde cultuurjournalistiek. Daarvoor is deze site. Word daarom abonnee, doneer of betaal zo nu en dan voor een artikel!

 

Henri Drost

Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands