Winnaar oudejaarsloterij maakt cultuurbezuinigingen ongedaan.

Een doorgaans betrouwbare bron meldt dat de winnaar van de oudejaarsloterij een aanzienlijk deel van haar prijs  wil inzetten voor cultuur. Zo wil ze de bezuinigingen van Rutte I ongedaan maken. Zes miljoen gaat direct naar de Nederlandse Reisopera. Nog eens vier miljoen is gereserveerd voor een nieuwe integrale uitvoering van Wagners Ring des Nibelungen. Ook staat een herneming van Tristan und Isolde en Glucks Orphée et Eurydice op de lijst.  Toneelgroep Oostpool ontvangt 600.000 per jaar om Angels in America als repertoirestuk te brengen. Eenzelfde bedrag is gereserveerd om Wij gaan op berenjacht van Sonnevanck voor alle kinderen van Nederland toegankelijk te maken.

Nicolas Mansfield, artistiek directeur van de Reisopera, ontkent contact te hebben gehad met de winnaar. Ook Oostpool en Sonnevanck laten weten in afwachting te zijn van nadere berichten. Op facebook doken echter al snel foto’s op van het winnende lot.

Reactie

Gevraagd naar een reactie verklaarde een woordvoerder namens de Staatsloterij dat zij geen uitspraken doet over individuele lotnummers. Critici melden dat op de foto van het inmiddels miljoenen malen gedeelde lot geen enkele prijs is gevallen.

Andere journalisten wijzen erop dat de winnaar zich in het verleden publiekelijk niet alleen lovend heeft uitgelaten over de Nederlandse Reisopera, maar nadrukkelijk ook over bovengenoemde producties. Zij melden bovendien dat gezelschappen waar de loterijwinnaar zich in het verleden positief over heeft uitgesproken significant meer gaan profiteren van de extra miljoenen. Bovendien zijn zij gevestigd in nabijheid van de woonplaats van de vermeende winnaar.

Op verzoek van verschillende organisaties geven de provincies Brabant en Groningen aan te onderzoeken of een deel van de extra gelden ook daar besteed kan worden. De provinciale fractie van de VVD Brabant meldt: “Het is natuurlijk geweldig dat de geefwet zo optimaal benut wordt, maar het is onwenselijk dat een enkele regio profiteert van een belastingmaatregel bedoeld voor heel Nederland.”

Nepnieuws

Uiteraard, dit is nepnieuws. En net als bij al het nepnieuws, kloppen sommige feiten. Zo is het getoonde lot inderdaad in mijn bezit en heb ik mij in het verleden lovend uitgelaten over producties van de Nederlandse Reisopera, Oostpool en Sonnevanck.

En, mocht ik wél 30 miljoen hebben gewonnen, dan zou ik daarvan een aanzienlijk deel zeker in cultuur investeren.

Maar helaas, want onweerlegbaar wél juist is dat op het getoonde lot geen enkele prijs is gevallen.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Gratis

Dit artikel is daarom gratis. Voor nepnieuws moet immers niet betaald worden, dat krijgt iedereen toch al constant voorgeschoteld.

Niet gratis is op feiten en kennis gebaseerde cultuurjournalistiek. Daarvoor is deze site. Word daarom abonnee, doneer of betaal zo nu en dan voor een artikel!

 

Foto bovenaan: