Meteen naar de inhoud

Steunregelingen auteurs: loket geopend

Je las hier al gratis berichten. Doe daarom nu ook mee met Cultuurpers. We hebben meer dan 400 trouwe leden. Mensen die betrokken zijn bij de kunst, erin werken, het beleid bepalen. Mensen die een onafhankelijke kijk op kunstjournalistiek waarderen. Net als jij.

Word NU lid om Cultuurpers door te laten gaan!

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Schrijvers en vertalers die geraakt zijn door de coronacrisis kunnen nu een beroep doen op drie steunregelingen die speciaal voor hen zijn ingericht. Ze kunnen maximaal 5000 euro aanvragen voor een projectsubsidie of inkomenssteun. De eerste indieningstermijn sluit op 30 september 2020. Lidmaatschap van de Auteursbond of aansluiting bij Lira is niet verplicht.

Maria Vlaar, voorzitter Auteursbond: “De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor de beroepspraktijk van zelfstandig werkende schrijvers en vertalers. Publicaties worden uitgesteld, toneelstukken geannuleerd, filmopnames in de ijskast gezet. Met de nieuwe regelingen kunnen we ze helpen om hun beroepspraktijk voort te zetten en hun creatieve ideeën te blijven uitvoeren. Naar verwachting kunnen in totaal ca. 200 – 250 schrijvers en vertalers een beroep op de regelingen doen. De Auteursbond is blij en trots hen voor zover mogelijk door deze crisis heen te kunnen helpen.”

Het gaat om de volgende regelingen:

  • Startgeldregeling scenario: voor zelfstandig werkende scenarioschrijvers die een financiële bijdrage nodig hebben voor de allereerste ontwikkelingsfase van een nieuw scenario voor een film, singleplay of televisieserie.
  • Regeling nieuwe projecten en werkbeurzen auteurs: voor schrijvers en vertalers die een financiële bijdrage nodig hebben om een tekst te schrijven of te vertalen, of voor een activiteit in het kader van hun professionele ontwikkeling. In aanmerking komen zelfstandig werkende makers van teksten in de meest ruime zin van het woord, zoals schrijvers en vertalers van boeken, dichters, columnisten, essayisten, kinder- en jeugdboekenschrijvers, misdaadschrijvers, schrijvers en vertalers van toneelstukken, non-fictie auteurs, ondertitelaars en andere makers van teksten.
  • Compensatieregeling auteurs: voor schrijvers en vertalers die moeite hebben om hun beroepspraktijk voort te zetten omdat ze door de coronacrisis inkomen zijn misgelopen uit hun zelfstandige schrijfwerkzaamheden.

Drie aanvraagrondes

De regelingen worden uitgevoerd door de Auteursbond, maar ze staan open voor alle zelfstandig werkende schrijvers en vertalers. Lidmaatschap van de Auteursbond of aansluiting bij de Lira (de collectieve beheerorganisatie die auteursrechten int en uitkeert) is niet verplicht. Het budget wordt gelijkelijk verdeeld en in drie aanvraagrondes ter beschikking gesteld.

  • Aanvraagronde 1: 1 september 2020 – 30 september 2020
  • Aanvraagronde 2: 1 januari 2021- 31 januari 2021
  • Aanvraagronde 3: 1 april 2020 – 30 april 2021

Zelfstandig werkende journalisten kunnen vanaf vandaag een beroep doen op de Regeling Steunfonds freelance journalisten. Ze kunnen een financiële bijdrage van maximaal 2.500 euro aanvragen voor een geschreven journalistieke productie. Deze regeling wordt uitgevoerd door stichting Matchingfonds De Coöperatie.

Waar komt het geld vandaan?

De regelingen maken deel uit van het Steunfonds Rechtensector, dat is opgericht om zelfstandige makers de gevolgen van de coronacrisis te helpen opvangen. Het Steunfonds Rechtensector is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de collectieve beheerorganisaties die auteursrechten innen en aan makers uitbetalen. De steunregelingen voor schrijvers en vertalers zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van Lira.

Hoe aanvragen?

Op de website van de Auteursbond vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende regelingen.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands