Persbericht

Onderstaand bericht is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een 'bijzonder' lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!

Schrijvers en vertalers die geraakt zijn door de coronacrisis kunnen nu een beroep doen op drie steunregelingen die speciaal voor hen zijn ingericht. Ze kunnen maximaal 5000 euro aanvragen voor een projectsubsidie of inkomenssteun. De eerste indieningstermijn sluit op 30 september 2020. Lidmaatschap van de Auteursbond of aansluiting bij Lira is niet verplicht.

Maria Vlaar, voorzitter Auteursbond: ‚ÄúDe coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor de beroepspraktijk van zelfstandig werkende schrijvers en vertalers. Publicaties worden uitgesteld, toneelstukken geannuleerd, filmopnames in de ijskast gezet. Met de nieuwe regelingen kunnen we ze helpen om hun beroepspraktijk voort te zetten en hun creatieve idee√ęn te blijven uitvoeren. Naar verwachting kunnen in totaal ca. 200 – 250 schrijvers en vertalers een beroep op de regelingen doen. De Auteursbond is blij en trots hen voor zover mogelijk door deze crisis heen te kunnen helpen.‚ÄĚ

Het gaat om de volgende regelingen:

  • Startgeldregeling scenario: voor zelfstandig werkende scenarioschrijvers die een financi√ęle bijdrage nodig hebben voor de allereerste ontwikkelingsfase van een nieuw scenario voor een film, singleplay of televisieserie.
  • Regeling nieuwe projecten en werkbeurzen auteurs: voor schrijvers en vertalers die een financi√ęle bijdrage nodig hebben om een tekst te schrijven of te vertalen, of voor een activiteit in het kader van hun professionele ontwikkeling. In aanmerking komen zelfstandig werkende makers van teksten in de meest ruime zin van het woord, zoals schrijvers en vertalers van boeken, dichters, columnisten, essayisten, kinder- en jeugdboekenschrijvers, misdaadschrijvers, schrijvers en vertalers van toneelstukken, non-fictie auteurs, ondertitelaars en andere makers van teksten.
  • Compensatieregeling auteurs: voor schrijvers en vertalers die moeite hebben om hun beroepspraktijk voort te zetten omdat ze door de coronacrisis inkomen zijn misgelopen uit hun zelfstandige schrijfwerkzaamheden.

Drie aanvraagrondes

De regelingen worden uitgevoerd door de Auteursbond, maar ze staan open voor alle zelfstandig werkende schrijvers en vertalers. Lidmaatschap van de Auteursbond of aansluiting bij de Lira (de collectieve beheerorganisatie die auteursrechten int en uitkeert) is niet verplicht. Het budget wordt gelijkelijk verdeeld en in drie aanvraagrondes ter beschikking gesteld.

  • Aanvraagronde 1: 1 september 2020 ‚Äď 30 september 2020
  • Aanvraagronde 2: 1 januari 2021- 31 januari 2021
  • Aanvraagronde 3: 1 april 2020 ‚Äď 30 april 2021

Zelfstandig werkende journalisten kunnen vanaf vandaag een beroep doen op de Regeling Steunfonds freelance journalisten. Ze kunnen een financi√ęle bijdrage van maximaal 2.500 euro aanvragen voor een geschreven journalistieke productie. Deze regeling wordt uitgevoerd door stichting Matchingfonds De Co√∂peratie.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Waar komt het geld vandaan?

De regelingen maken deel uit van het Steunfonds Rechtensector, dat is opgericht om zelfstandige makers de gevolgen van de coronacrisis te helpen opvangen. Het Steunfonds Rechtensector is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de collectieve beheerorganisaties die auteursrechten innen en aan makers uitbetalen. De steunregelingen voor schrijvers en vertalers zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van Lira.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Hoe aanvragen?

Op de website van de Auteursbond vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende regelingen.

Zonder leden heeft Cultuurpers geen bestaansrecht. Help ons de berichtgeving over alle hoeken van de kunstwereld te blijven volhouden.

Ja, ik word lid!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.