Meteen naar de inhoud

Op het sterfbed van mijn vriend zag ik weer hoe waardevol kunst is

Onlangs overleed een goede vriend. We ontmoetten elkaar lang geleden bij de uitreiking van de Priemprijs voor korte verhalen, een initiatief van de Amersfoortse uitgever Nico Denhoorn. Mijn vriend won; ik kreeg de aanmoedigingsprijs. Na afloop trad Maarten van Rozendaal op.

We hielden contact, gooiden verhalen bij elkaar door de brievenbus (email bestond nog niet). Ook lazen we een paar keer samen voor: in een café in Harderwijk, de schouwburg van Arnhem, het Winternachtfestival in Den Haag. Hij had met schrijven meer succes dan ik en publiceerde verhalen onder meer in Hollands Maandblad en de Playboy, in hetzelfde nummer stonden naaktfoto’s van Isa Hoes.

Mijn vriend deelde me zijn besluit mee om te stoppen met schrijven van proza. Er viel geen droog brood mee te verdienen. Voortgaan ging hij als freelance journalist en tekstschrijver door het leven. Het geld dat hij verdiende besteedde hij muziekfestivals; Roskilde was zijn favoriet. Mijn Spotify playlist is voor driekwart gevuld met tips die ik van hem kreeg. Arcade Fire, Sigur Ros, Beth Gibson, Anthony and the Johnsons: zonder hem hadden ze voor mij niet bestaan.

De liefde voor literatuur bestendigde onze vriendschapsband. Haruki Murikami was een gemeenschappelijke held. De opwindvogelkronieken topte zijn oeuvre, daar waren we het hartstochtelijk over eens. Gevolgd door Kafka op het strand en de IQ84 trilogie. Norwegian Wood was Murikami-light, niet voor de echte liefhebbers.

Het laatste boek dat hij las was Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Mijn vriend kon niet meer lopen, lag op bed en genoot intens. Als ik ooit de bevestiging heb gekregen dat kunst het leven de moeite waard maakt, dan was het toen wel.

Gisteravond luisterde ik naar een radio-interview met Christien Oele, alias VanWyk. Tussen het praten door speelde ze twee nummers van haar nieuwe cd God is in the Detour. Ik wilde mijn vriend appen dat hij hoognodig eens naar VanWyk moest luisteren en zag toen het zinloze daarvan in.

De dood is een telefoonnummer dat uit je mobieltje is gewist.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Onno Weggemans

Op CultuurPers combineer ik mijn passie voor cultuur met mijn liefde voor schrijven. Ik heb een brede culturele belangstelling en richt me op een breed publiek. Ik kies graag voor een persoonlijke invalshoek en houd ervan af en toe qua vorm te experimenteren.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands