Meteen naar de inhoud

Literair festival ILFU schrijft verhalenwedstrijd uit voor álle vertelvormen – Van proza tot film, van muziek tot TikTok-filmpjes

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

ILFU (International Literary Festival Utrecht) schrijft voor de tweede keer een landelijke verhalenwedstrijd uit – waarin verhalen in alle mogelijke vormen welkom zijn. De ILFU Verhalenwedstrijd is de eerste interdisciplinaire verhalenwedstrijd van Nederland, georganiseerd vanuit de overtuiging dat goede verhalen in alle denkbare vormen verteld kunnen en moeten worden. Het thema van de wedstrijd van dit jaar is Wat ertoe doet. Inzenden kan t/m 5 september en de hoofdprijs bedraagt €5.000.

Alle vertelvormen en -soorten

Een goed verhaal komt in vele soorten en maten. Proza, film, poëzie, fotografie, non-fictie, columns, strips, spoken word, muziek, performance, hoorspelen, theater, dans, vlogs, Instastories of TikTok-filmpjes… In deze verhalenwedstrijd kunnen verhalenvertellers kunnen in alle mogelijke vertelvormen deelnemen. Michaël Stoker, directeur van ILFU, licht toe waarom voor deze brede opzet is gekozen: “Een goed verhaal kun je evengoed aantreffen in een boek, als in een filmpje, een popsong, een gedicht of een dialoog. Vorig jaar kwamen er ontzettend veel inzendingen binnen, van makers uit allerlei disciplines. De fantastische korte spoken word-film van Lemuël de Graav werd uiteindelijk de winnaar. Dit jaar gaan we weer in allerlei kunstvormen op zoek naar de verhalenvertellers van de toekomst.” De verhalen worden in vijf categorieën beoordeeld en bekroond: Tekst, Audio/Muziek, Beeld, Drama en Spoken Word.

Prijsuitreiking tijdens ILFU

Inzenden kan tot en met 5 september 2021 via verhalenwedstrijd.ilfu.com. De verhalen die deze wedstrijd winnen, worden door ILFU op een groot podium gezet. Tijdens het festival (23 september t/m 2 oktober) worden de genomineerden en winnaars bekendgemaakt. Behalve op een geldprijs van €5.000 (en categorieprijzen van €1.000) maken inzenders dus kans op een groot publiek voor hun verhaal. ILFU wil graag dat zoveel mogelijk mensen de winnende verhalen lezen, zien of horen.

Ik haat poëzie’

Vorig jaar werd de ILFU Verhalenwedstrijd voor het eerst georganiseerd. Uit 1237 inzendingen werd toen het verhaal van Lemuël de Graav tot winnaar uitgeroepen. Deze spoken word artiest, dichter en filmmaker stuurde een korte film in, Ik haat poëzie getiteld. De film is via Vimeo te bekijken. “Een kwalitatief fantastisch uitgevoerde korte film, een aanklacht tegen de literaire wereld,” aldus de jury in 2020.

Goed om te weten Goed om te weten
De ILFU Verhalenwedstrijd is een initiatief van ILFU, het grootste literaire festival van Nederland. Het ILFU vindt plaats van 23 september t/m 2 oktober 2021 en is er voor iedereen die van verhalen houdt. Het thema van ILFU 2021 is Why fiction matters. In een wereld van vluchtige journalistiek, fake news, meningen en tegenstellingen helpt literatuur je de werkelijkheid beter te begrijpen. In fictie is er de mogelijkheid om echt vrij te denken, voorbij de waan van de dag. Wij zijn ervan overtuigd dat fictie ertoe doet en delen daarom de verhalen van een zo groot mogelijke verscheidenheid aan schrijvers.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands