Meteen naar de inhoud

Taking Stock onderzoekt de culturele scene van Egypte

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De tentoonstelling Taking Stock toont de resultaten van een artistiek onderzoek dat van januari tot maart 2020 plaatsvond in Caïro, Egypte. Het project is een reactie op de sluiting van de Townhouse Gallery of Contemporary Art. De sluiting is aanleiding om een reeks gebeurtenissen in het centrum van Caïro en de culturele scene in Egypte te onderzoeken.

Taking Stock  is een kunstproject dat plaatsvond tussen januari en maart 2020. Het project herdenkt de sluiting van de Townhouse Gallery of Contemporary Art in Cairo, Egypte.

Dit project, geïnitieerd door Elke Uitentuis, Wouter Osterholt en Mariam Elnozahy, reflecteert op een gelaagde situatie. Townhouse fungeerde als lens waarmee naar een web aan gebeurtenissen in Cairo – en de culturele scene in Egypte in zijn geheel – kon worden gekeken. De eerste fase van het onderzoek bestond uit het realiseren van een kolossale installatie met torenhoge opslagkasten, met daarin alle overgebleven objecten uit de galerie tentoongesteld. Om deze installatie tot leven te brengen, werden kunstenaars, culturele werkers, ambachtslieden, buren en arbeiders uitgenodigd om plaats te nemen in de installatie en een zelf gekozen overgebleven object te tekenen.

Dit proces ontwikkelde zich tot een serie van interactieve stilleven tekensessies. Deze tekensessies waren open, intiem en langzaam, waarbij ruimte werd geboden voor informele discussies en reflecties. In deze ruimte kwam de Townhouse gemeenschap bijeen om te reflecteren of om kracht te putten uit deze transitiefase. Uitentuis: “Samen verzamelden we ons in het midden van de verlaten overblijfselen van de galerie, en tekenden we de oude objecten die waren opgedoken uit de verscheidene opslagruimtes. Tijdens het tekenen bespraken we de gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar: de periode van politiek tumult, de transformatie van de buurt, de sluiting van de galerie, en meer.” Het werd een reeks aan gesprekken die varieerden van heel persoonlijk tot abstract en politiek. Iedere sessie werd opgenomen en uitgeschreven, de sprekers bleven anoniem. Het werd op een interactief web-platform geplaatst, dat te navigeren is middels zoektermen die veelvuldig voorkwamen in de gesprekken.

Townhouse Gallery was een non-profit kunstruimte gelegen in het hart van Downtown Caïro. Het nam een iconische positie in binnen de hedendaagse kunst in het Midden-Oosten; een belangrijke motor achter wat een cultureel rijke, regionale kunstscène is geworden.

Mariam Elnozahy is curator en schrijver uit Caïro. Ze werkt momenteel voor muziekplatform Ma3azef.com. Voorheen cureerde ze exposities in zowel de Townhouse Gallery, als in verschillende ruimtes in Jeddah en Londen.

Wouter Osterholt is een in Berlijn gevestigde kunstenaar die afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij ontwikkelt projecten op specifieke plekken waarmee hij verborgen verhoudingen en tegenstrijdige belangen wil ontrafelen die bepalend zijn voor het functioneren van die plek.

Elke Uitentuis is visueel kunstenaar, mensenrechtenactivist en moeder. Van 2005 tot 2013 was ze onderdeel van het kunstenaarsduo Osterholt/Uitentuis. In die tijd realiseerde Osterholt/Uitentuis community-projecten vanuit het oogpunt de verhouding van mensen tot hun directe omgeving te democratiseren.

Goed om te weten Goed om te weten
Data 19 Juni – 8 Aug 2021;
Initiatiefnemers Mariam Elnozahy, Wouter Osterholt, Elke Uitentuis

Tags:

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands