Meteen naar de inhoud

November Music 2021 ontvangt internationale top – 5 t/m 14 november in ’s-Hertogenbosch

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Met de hedendaagse componisten Kaija Saariaho en Rebecca Saunders, jazzpianisten Brad Mehldau en Vijay Iyer, de groepen Musikfabrik, The Gurdjeff Ensemble en Ensemble Modern en gitarist Julian Lage rolt festival November Music de rode loper uit voor een grote diversiteit aan internationale toppers. Verder is er weer een Bosch Requiem, ditmaal gecomponeerd door Hawar Tawfiq en uitgevoerd door philharmonie zuidnederland en Thomas Oliemans. Vanuit de popmuziek zijn er concerten van onder meer Metropole Orkest & Louis Cole en Dez Mona & B.O.X. November Music 2021 vindt plaats van 5 t/m 14 november op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch met ruim 90 verschillende concerten.

November Music onderstreept tijdens deze 29ste festivaleditie de vitaliteit, breedheid en creativiteit van componisten, makers en musici. Het festival geeft dit jaar 12 opdrachten van wie 10 aan Nederlandse componisten. Onder meer de Engelse festivalcomponist Rebecca Saunders schrijft voor Ensemble Nikel, een samenwerking met festival Donaueschinger Musiktage. Daarnaast klinken 10 opdrachtwerken uit 2020 waaronder een koorwerk voor het Franse koor Accentus van de Finse componiste Kaija Saariaho, de tweede componist-in-focus dit jaar.

Bosch Requiem 2021
Traditioneel opent November Music met het Bosch Requiem op vrijdag 5 november. De van oorsprong Iraakse componist Hawar Tawfiq laat zich inspireren door de eeuwige cyclus van leven en dood. Meer dan ooit is er behoefte aan een verzoenend, troostend antwoord. Met zijn Requiem des Fleurs et des Nuages voor bariton Thomas Oliemans en de philharmonie zuidnederland schildert Tawfiq een intieme lofzang aan het leven.

Nationale & internationale ensembles

November Music wil dit jaar meer dan ooit de Nederlandse muziekscene een podium bieden met maar liefst drie ensembles-in-residence: Ensemble Klang, Cello Octet Amsterdam en Ragazze Quartet. Aangevuld met Asko|Schőnberg, New European Ensemble, Cappella Amsterdam, DoelenEnsemble, Silbersee en Fuse kan het publiek genieten van topkwaliteit van eigen bodem met veel aandacht voor jong talent. Dit jaar ontvangt November Music twee van de internationale Duitse topensembles voor nieuwe muziek. Musikfabrik uit Kőln brengt in grote bezetting twee wereldpremières van Enno Poppe en een November Music opdrachtwerk van Richard Rijnvos. Het wereldberoemde Ensemble Modern speelt maar liefst twee portretconcerten van componist-in-focus Rebecca Saunders.

Jazz & World

Op het gebied van jazz en hedendaagse wereldmuziek presenteert November Music een aantal internationale artiesten met wereldfaam zoals de twee trio’s van pianisten Brad Mehldau en Vijay Iyer. Trompettist Dave Douglas komt met een nieuw project en rising star gitarist Julian Lage treedt met zijn trio op tijdens het festival onderdeel  Colours of Improvisation. De Amerikaanse cult-zanger Louis Cole stapt het podium op Metropole Orkest. De Engelse saxofonist Shabaka Hutchings treedt op met zijn groep Sons of KemetThe Gurdjieff Ensemble slaat bruggen tussen traditionele Armeense en nieuwe wereldmuziek en zorgen voor een passend slot van het festival op zondag 14 november.

Nieuw werk

Premières en recent werk zijn er van onder meer de Nederlandse componisten met veel aandacht voor nieuw en jong talent. Karmit Fadael, Aftab Darvishi, Meriç Artaç, Anthony Fiumara, Jan-Peter de Graaff, Maxim Shalygin, JacobTV, Arnoud Noordegraaf, Bram Stadhouders, Boris Bezemer, Calliope Tsoupaki, Aart Strootman en van buiten Nederland Brigitta Muntendorf, Laurence Osborn, Mauro Lanza, Oscar Bianchi en Leo Lehtinen.

New Music Conference

Op vrijdag 12 november vindt voor de derde keer de New Music Conference plaats in samenwerking met BUMA Cultuur.

Kijk voor meer informatie op www.novembermusic.net

Over November Music

November Music is het festival voor alle avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Juist door al die verschillende geluiden een plek te geven laat November Music een persoonlijk en eigen verhaal horen, net zoals de makers dat zelf doen.

Ervaar modern gecomponeerde muziek, jazz, wereldmuziek, muziektheater, pop, installaties en genres die je zelf nog niet voor mogelijk hield. November Music creëert ontmoetingen en daagt makers uit in het diepe te springen.

Per 2021 maakt November Music onderdeel uit van de landelijke culturele basisinfrastructuur, de zogenaamde BIS.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands