De tentoonstelling Taking Stock toont de resultaten van een artistiek onderzoek dat van januari tot maart 2020 plaatsvond in Caïro, Egypte. Het project is een reactie op de sluiting van de Townhouse Gallery of Contemporary Art. De sluiting is aanleiding om een reeks gebeurtenissen in het centrum van Caïro en de culturele scene in Egypte te onderzoeken.

Taking Stock  is een kunstproject dat plaatsvond tussen januari en maart 2020. Het project herdenkt de sluiting van de Townhouse Gallery of Contemporary Art in Cairo, Egypte.

Dit project, geïnitieerd door Elke Uitentuis, Wouter Osterholt en Mariam Elnozahy, reflecteert op een gelaagde situatie. Townhouse fungeerde als lens waarmee naar een web aan gebeurtenissen in Cairo – en de culturele scene in Egypte in zijn geheel – kon worden gekeken. De eerste fase van het onderzoek bestond uit het realiseren van een kolossale installatie met torenhoge opslagkasten, met daarin alle overgebleven objecten uit de galerie tentoongesteld. Om deze installatie tot leven te brengen, werden kunstenaars, culturele werkers, ambachtslieden, buren en arbeiders uitgenodigd om plaats te nemen in de installatie en een zelf gekozen overgebleven object te tekenen.

Dit proces ontwikkelde zich tot een serie van interactieve stilleven tekensessies. Deze tekensessies waren open, intiem en langzaam, waarbij ruimte werd geboden voor informele discussies en reflecties. In deze ruimte kwam de Townhouse gemeenschap bijeen om te reflecteren of om kracht te putten uit deze transitiefase. Uitentuis: “Samen verzamelden we ons in het midden van de verlaten overblijfselen van de galerie, en tekenden we de oude objecten die waren opgedoken uit de verscheidene opslagruimtes. Tijdens het tekenen bespraken we de gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar: de periode van politiek tumult, de transformatie van de buurt, de sluiting van de galerie, en meer.” Het werd een reeks aan gesprekken die varieerden van heel persoonlijk tot abstract en politiek. Iedere sessie werd opgenomen en uitgeschreven, de sprekers bleven anoniem. Het werd op een interactief web-platform geplaatst, dat te navigeren is middels zoektermen die veelvuldig voorkwamen in de gesprekken.

Townhouse Gallery was een non-profit kunstruimte gelegen in het hart van Downtown Caïro. Het nam een iconische positie in binnen de hedendaagse kunst in het Midden-Oosten; een belangrijke motor achter wat een cultureel rijke, regionale kunstscène is geworden.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Mariam Elnozahy is curator en schrijver uit Caïro. Ze werkt momenteel voor muziekplatform Ma3azef.com. Voorheen cureerde ze exposities in zowel de Townhouse Gallery, als in verschillende ruimtes in Jeddah en Londen.

Wouter Osterholt is een in Berlijn gevestigde kunstenaar die afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij ontwikkelt projecten op specifieke plekken waarmee hij verborgen verhoudingen en tegenstrijdige belangen wil ontrafelen die bepalend zijn voor het functioneren van die plek.

Elke Uitentuis is visueel kunstenaar, mensenrechtenactivist en moeder. Van 2005 tot 2013 was ze onderdeel van het kunstenaarsduo Osterholt/Uitentuis. In die tijd realiseerde Osterholt/Uitentuis community-projecten vanuit het oogpunt de verhouding van mensen tot hun directe omgeving te democratiseren.

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!
Goed om te weten Goed om te weten
Data 19 Juni – 8 Aug 2021;
Initiatiefnemers Mariam Elnozahy, Wouter Osterholt, Elke Uitentuis
Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Installatie foto: Taking Stock (2021), © Maarten Nauw / Framer Framed.
Scroll naar top