Meteen naar de inhoud

Utrechts literatuurfestival ILFU opent kaartverkoop voor festivalweek eind september, Met o.a. Roxane Gay, Angie Thomas, Édouard Louis en Max Porter

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Ondanks aanhoudende corona-onzekerheid in de culturele sector maakt International Literature Festival Utrecht (ILFU) vandaag een groot deel van het programma bekend. Het grootste literaire festival van Nederland vindt plaats van 23 september t/m 2 oktober 2021 en programmeert een keur een internationale schrijvers, dichters, muzikanten en theatermakers in TivoliVredenburg. Onder het festivalthema #WhyFictionMatters zijn op 25 september o.a. de Franse bestsellerauteur Édouard Louis, de Britse schrijver Max Porter en de Amerikaanse feminist Roxane Gay (livestream) aanwezig. Ook het NK Poetry Slam en De Nacht van de Poëzie vinden weer plaats tijdens het festival. De kaartverkoop is vandaag geopend.

Line-up grotendeels bekend

Tijdens het festival maken o.a. Édouard Louis, Roxane Gay (online), Max Porter, Angie Thomas (online), Tahar Ben Jelloun, Lieke Marsman, Joost Prinsen, Lisette Ma Neza, Gary Northfield en Claudia de Breij hun opwachting in Utrecht. ILFU heeft voor ieder wat wils, van het NK Poetry Slam (vrijdag 24 september), tot ‘Wie Wij Zijn: Marokko’, het programma rondom literatuur uit Marokko (zondag 26 september), tot het kinderboekenprogramma op woensdagmiddag 29 september. Op zaterdag 25 september vindt Exploring Stories plaats, een nieuwe festivaldag waarop de wisselwerking tussen literatuur en maatschappij centraal staat. Bezoekers maken hier kennis met schrijvers, dichters en muzikanten van over de hele wereld die met hun verhalen ingaan op de grote thema’s van onze tijd (denk aan klimaatverandering, globalisering, kapitalisme en raciale, culturele en economische ongelijkheid). Op zaterdag 2 oktober wordt ILFU traditiegetrouw afgesloten met alweer de 38ste Nacht van de Poëzie, waarvoor extra tickets beschikbaar zijn. Het nu bekende programma is te vinden via ilfu.com; in de loop van de zomer worden nog nieuwe namen toegevoegd. Eind augustus wordt bekendgemaakt wie dit jaar de prestigieuze Belle van Zuylenlezing zal uitspreken.

#WhyFictionMatters en Maya Angelou

ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland, en maakt programma’s voor iedereen die van verhalen houdt. Het thema van ILFU 2021 is Why fiction matters. “Dit jaar stelt het ILFU de vraag waarom fictie ertoe doet. We worden in de media overladen met feiten, fact checks, onderzoeksjournalistiek en waargebeurde verhalen, maar om de wereld écht te kunnen begrijpen is fictie de ontbrekende schakel,” aldus festivaldirecteur Michaël Stoker. “Grote abstracte thema’s als klimaatverandering, globalisering, kapitalisme, racisme en ongelijkheid kun je bij uitstek met fictie invoelbaar maken. Daar hebben we onze schrijvers dit jaar op uitgekozen.” ILFU kiest bovendien jaarlijks één auteur uit het literaire erfgoed om opnieuw in de spotlights te zetten. Dit jaar is dat Maya Angelou (1928-2014), dichter, schrijver, danseres, zangeres, filmmaker en burgerrechtenactivist met een indrukwekkend en veelomvattend oeuvre. Als schrijver brak ze internationaal door met de autobiografische roman I Know Why the Caged Bird Sings (1969). Tijdens ILFU staat het werk van Angelou op meerdere manieren centraal.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands