Bij farao’s denkt men al snel aan Egypte, het land van de piramides en de Nijl. Echter, ten zuiden van Egypte — in het Nijlgebied van het huidige Soedan— regeerden ook koningen en farao’s. Dit gebied heette Nubië. Een lange tijd werd deze cultuur en samenleving neergezet als een kolonie van Egypte. Onterecht. De nieuwe tentoonstelling Nubië- Land van de Zwarte Farao’s in het Drents Museum belicht Nubië als een Afrikaanse grootmacht met een rijke cultuur. De expositie toont meer dan 300 objecten uit de collectie van het Boston Museum of Fine Arts. Dit is de vierde tentoonstelling in de reeks Internationale Archeologie in het Drents Museum.

Egypte vs. Nubië

Gedurende de oudheid streden Egypte en Nubië om de macht in het Nijlgebied. De ene keer was Egypte succesvol en de andere keer lag de macht bij de koning(en) en farao’s van Nubië. Deze strijd wordt door Harry Tupan, directeur van het Drents Museum, ook wel vergeleken met de strijd tussen het Nederlands elftal en de Duitse ‘Mannschaft’: de eeuwig durende rivaliteit om bovenop te komen. Egypte lijkt de strijd uiteindelijk te hebben gewonnen. Het Nubische erfgoed werd als ondergeschikt gezien, aangezien het verhaal elke keer vanuit een Egyptische perspectief werd benaderd. Ook door George Reisner, grondlegger van de moderne egyptologie. Hij was verantwoordelijk voor de opgravingen van de artefacten die nu te zien zijn. Met deze expositie hoopt het Drents Museum focus te leggen op de invloed en de erfenis van Nubië. Belichten dat het een onafhankelijke en succesvolle regio was met een belangrijke handelspositie.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login