Meteen naar de inhoud

De metselaar die Primo Levi redde maar zelf ten onder ging. In ‘Een man van weinig woorden’ geeft Carlo Greppi zwijgzame Lorenzo een gezicht

Een van de beroemdste mensen die Auschwitz overleefde, schrijver Primo Levi, en een simpele metselaar die ervoor zorgde dát hij overleefde – met zulke hoofdpersonen heeft een auteur een sterk gegeven in handen. Dat kan niet misgaan, zou je denken.

Norse metselaar

Hij was net afgestudeerd als scheikundige toen Primo Levi, vierentwintig jaar oud en joods, werd opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz III-Monowitz, het werkkamp dat nog in aanbouw was. Begin 1944 kwam hij daar aan, op die ‘planeet vol spoken’, waar niets leefde ‘behalve machines en slaven, en de eerste meer dan de laatsten’. De kleine, tengere Italiaan werd tewerkgesteld in de bouw. Zo ontmoette hij Lorenzo Perrone, een eenzelvige, zwijgzame, norse metselaar, met een verleden vol drank en geweld.

Juist deze landgenoot, een mede-Piëmontees zelfs, hielp Levi Auschwitz te overleven.

Met gevaar voor eigen leven en zonder enige uitleg verstrekte Lorenzo een halfjaar lang zijn hulpje elke dag een gamel soep, en als het kon wat brood. Ook stuurde hij namens Primo kaartjes naar het thuisfront om te laten weten dat hij nog leefde. Niet alleen het extra voedsel was voor Primo van levensbelang, maar vooral de hoopvolle wetenschap dat het kwaad niet alles en iedereen besmette. Zonder Lorenzo zou de naoorlogse wereld Primo Levi nooit hebben leren kennen als een van de meest fijnzinnige schrijvers over de Holocaust.

Tragische ondergang

In de biografie Een man van weinig woorden reconstrueert Carlo Greppi Lorenzo’s levenswandel, zijn beweegredenen en de vriendschap tussen beide mannen. Een relatie die eindigt met de tragische ondergang van de metselaar. Want terwijl Levi na de oorlog opbloeide (hij trouwde, vernoemde z’n twee kinderen naar zijn redder en maakte naam als schrijver), zakte Lorenzo juist weg in een diepe put. Hij had gezien waartoe de mens in staat was, en omdat zijn eigen goede rol was uitgespeeld, was het leven voor hem niet meer de moeite waard. Levi’s pogingen hem te helpen waren tevergeefs. Lorenzo stierf in 1952, achtenveertig jaar oud, na een arm, zwervend bestaan en dronken nachten in greppels.

Een dijk van een dramatisch gegeven. Jammer dus dat het bijzondere levensverhaal van Lorenzo te veel naar de achtergrond wordt gedrukt door het wetenschappelijke gehalte van deze biografie. Door de nadrukkelijke benoeming van de feiten, aannames en leemtes en Greppi’s complexe zinnen staat de auteur geregeld tussen de hoofdpersonen en de lezer in.

Waren de passages waarin de lezer het verhaal van Lorenzo en Primo kan meebeleven maar talrijker geweest. Want deze interessante geschiedenis en Greppi’s minutieuze arbeid hadden een meeslepender eindresultaat verdiend.

Carlo Greppi, Een man van weinig woorden. Het uitzonderlijke verhaal van Lorenzo Perrone die het leven van Primo Levi redde in Auschwitz (368 p.)Vertaald uit het Italiaans door Hilda Schraa
Meulenhoff, € 24,99

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands