Nederland herdenkt deze maand de ramp met de MH17. Twee jaar na dato is de schuldvraag nog steeds niet eenduidig beantwoord. De hoofdpersoon van Pieter Waterdrinkers roman Poubelle heeft daar minder moeite mee: die houdt vooral zichzelf verantwoordelijk. Een gesprek met correspondent-romancier Waterdrinker: over de moderne Europese geschiedenis, de Russische mentaliteit, de Grote Literatuur en de stront van het hedendaagse Europa.

In een wilde achtbaanrit van 544 pagina’s beschrijft Poubelle (Frans voor vuilnisbak) de belevenissen van Wessel Stols. Na een succesvolle reclamecarrière probeert hij vergeefs schrijver te worden. Als hij bovendien mislukt als louche handelaar in Sovjetkunst en zijn huwelijk vastloopt op kinderloosheid, belandt hij via een vriend in het Europarlement. Daar laaft hij zich aan buitenissige rijkdom, roem en seks. Toch brengt de geschiedenis hem opnieuw in het Oosten – in de conflicten in Oekraïne en op de Krim. Het wordt zijn ondergang.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login