Meteen naar de inhoud

ILFU start nieuw online medium voor literatuur

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

ILFU lanceert 12 april een online platform voor fictie die reageert op de actualiteit. Fictie is volgens de initiatiefnemers minstens zo belangrijk om de wereld te begrijpen als de feiten die we horen in het nieuws. Het platform wil met bijdragen van schrijvers, denkers en dichters tegenwicht bieden aan de BN’ers, influencers en opiniemakers die de media domineren. Schrijvers als Manon Uphoff, Lisa Weeda, Jennifer Egan, Ali Smith, Azar Nafisi, Samya Hafsaoui en Joost Oomen werken in de eerste twee maanden aan het platform mee. Er zijn duizend leden nodig om het platform ook daarna in de lucht te houden en verder uit te bouwen. 

Meer ruimte en aandacht voor fictie is nodig. Het percentage literaire fictie in de top 100 van de bestverkochte boeken van 2021 was slechts 9%. Tien jaar geleden bedroeg dat percentage nog 15% en in 2001 zelfs 26%. “Fictie kan iets wat de journalistiek en andere kunstvormen veel moeilijker kunnen: zorgen dat je tijdelijk iemand anders bent,” aldus ILFU-directeur Michaël Stoker. “Je bekijkt de wereld door de ogen van iemand die in uiterlijk, sekse, sociale positie of wereldbeeld totaal anders is dan jij. In tijden van het oprukkende eigen gelijk vinden wij dat cruciaal.”

De fictie bij de feiten

Op het nieuwe online medium komen onder het motto ‘de fictie bij de feiten’ dagelijks andere schrijvers aan het woord. Het platform opent vandaag met een verhaal van Joost Oomen over iemand die tijdens een pandemie miljoenen euro’s gemeenschapsgeld in eigen zak steekt. Ook zullen er nog fictieverhalen volgen over onder meer de oorlog in Oekraïne en de wooncrisis, en delen schrijvers wekelijks een lijst leestips over maatschappelijk urgente onderwerpen.

Schrijvers volgen en discussiëren

Mensen die lid worden van het platform kunnen schrijvers volgen en verhalen opslaan in hun Mijn ILFU-bibliotheek. Curatoren gidsen lezers door het grote aanbod aan boeken en verhalen, en programmeren tevens een onderdeel van het ILFU festival in september. Manon Uphoff wordt de curator ‘grote verhalen’ over de fundamentele verhalen die onze wereld hebben vormgegeven en steeds weer in allerlei verschijningsvormen en tijdperken verteld worden. Lisa Weeda speurt de Oekraïense literatuur af naar mooie verhalen en Samya Hafsaoui onderzoekt welke rol literatuur speelt in de levens van jonge lezers.

Online en live boekenclub: Jennifer Egan & Nina Polak

Ook is er een online boekenclub waar leden een maand lang gezamenlijk een roman lezen en bediscussiëren. In de eerste boekenclub, geleid door Nina Polak, staat de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Jennifer Egan centraal, die op 20 mei naar Utrecht zal komen ter afsluiting van de boekenclub.

Nieuwe band tussen lezer en schrijver

Het platform wil zorgen voor een nieuwe relatie tussen schrijver en lezer. Tijdens de coronapandemie moesten boekhandels sluiten, werden schrijversoptredens geannuleerd en stelden uitgevers nieuwe titels, met name van debutanten, uit. Sowieso nam het aantal verkochte en uitgeleende boeken de afgelopen jaren al sterk af en zijn er steeds meer vormen van literaire fictie, zoals spoken word en audioverhalen, die moeilijk passen in de traditionele keten van uitgever, boekhandel en bibliotheek.  Met het lidmaatschapsmodel van het ILFU Platform is er een directe relatie tussen de makers van verhalen en de leden die nieuwe verhalen mogelijk maken. Er zijn duizend leden nodig om het platform in de lucht te houden. De organisatie committeert zich eraan honderd procent van de ledeninkomsten aan auteurshonoraria te besteden.

Onafhankelijk en multimediaal

Het ILFU platform is onafhankelijk. Het is niet gebonden aan één specifieke uitgeverij en zelfs niet aan het aanbod dat in Nederlandse vertaling beschikbaar is. “We zullen geregeld nieuwe vertalingen laten maken van verhalen en gedichten, met name uit taalgebieden die niet ruimschoots in het Nederlandse aanbod vertegenwoordigd zijn,” aldus Stoker. “Iets soortgelijks geldt voor de manier waarop de verhalen verteld worden. Ons platform geeft een podium aan korte fictie in de vorm van tekst, film, audio en illustratie. De lezer faciliteert dat podium heel direct, door lid te worden.”

Festival: 23 september tot en met 8 oktober 2022

ILFU (International Literature Festival Utrecht) organiseert jaarlijks eind september een groots, twee weken durend literair festival, waarbij schrijvers van over de hele wereld optreden. Grote programma’s zijn de Belle van Zuylenlezing (in de afgelopen jaren gehouden door Chimamanda Ngozi Adichi, Margaret Atwood en Elena Ferrante), Exploring Stories, het YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht) en het NK Poetry Slam. Het festival wordt jaarlijks afgesloten met de Nacht van de Poëzie. Het festival is aangekondigd voor 23 september tot en met 8 oktober 2022. De line-up en de kaartverkoop starten vlak voor de zomer.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands