Meteen naar de inhoud

Emoties bij de start van het nieuwe United Ukrainian Ballet in Den Haag

Op dinsdag 31 mei is in het oude Koninklijk Conservatorium in Den Haag het nieuwe balletgezelschap The United Ukrainian Ballet gepresenteerd aan het publiek. Oekraïense dansers die naar Nederland zijn gevlucht hebben onder leiding van ballerina Igone de Jongh in dit gezelschap een nieuw onderkomen gevonden.

Toen ik voor de presentatie het conservatorium inliep, kon ik meteen een huilend Oekraïens meisje in mijn armen nemen. Ze was haar moeder even kwijt. Ik besefte, met dit kleine kind dat me niet meer wil loslaten, direct de schrijnende realiteit achter het nieuwe dansgezelschap dat in de schijnwerpers staat. Het gaat hier om jonge dansers die huis en haard hebben moeten verlaten, vaders hebben moeten achterlaten en nu moeten dealen met een nieuwe werkelijkheid.

Onderbreken van het ritme is funest

Doorgaan met dans is echter nodig want een onderbreking van het ritme van balletlessen is funest voor een loopbaan waar je ziel en zaligheid in zitten. Vandaar het nobele initiatief van Igone de Jongh en Matthijs Bongertman (Senf Theaterpartners) een United Ukrainian Ballet Foundation op te richten met de pijlers Dutch Centre for Ukrainian Dancers en The United Ukrainian Ballet Company. De ene om dansers te helpen in vorm te blijven en het tweede om ze op te laten treden. Achterliggende gedachte is dat in betere tijden de dansers weer in Oekraïne de draad kunnen oppakken.

Emoties bij de start van het nieuwe United Ukrainian Ballet in Den Haag

 

Onder het oog van de burgemeester van Den Haag, de ambassadeur van Oekraine, een wereldchoreograaf, de verzamelde pers en de danswereld, voerden de Oekraïense dansers in een studio een fraai deel van Falling Angels van Jiří Kylián (de wereldchoreograaf) uit. Een toepasselijke titel en een mooie ondersteuning van een best beladen moment. Want het zal niet makkelijk zijn als klassiek getraind danser pittige Kylián-kost te dansen vlak voor de ogen van een publiek, in het besef waarom je hier staat.

Dansers in een safe haven

De geliefde studio’s, waar ik vroeger zelf als leerling vaak werd uitgestuurd, bieden nog steeds een prachtige werkplek en met elkaar zitten de dansers in een safe haven. Dankzij onder andere de Kylián Foundation, ‘fantastisch werk’ van het Leger des Heils, Igone de Jongh en haar impresariaat Senf, en de Dutch Don’t Dance Division, krijgen ze de ondersteuning die ze hard nodig hebben.

Het goede nieuws vandaag is ook dat twaalf (mannelijke) dansers toestemming kregen om naar Nederland te reizen en de grens van Oekraine al zijn overgestoken. Raad eens wie ik op weg naar de uitgang van het conservatorium weer tegenkom. Sofia, het kleine meisje. Ze lacht dit keer gelukkig.

 

2 reacties op “Emoties bij de start van het nieuwe United Ukrainian Ballet in Den Haag”

Reacties zijn gesloten.

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands