Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg opent seizoen 2022/2023 met festival Words & Music

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Na de succesvolle eerste editie in 2020 presenteert Asko|Schönberg op 3 september Words & Music, een festival vol cut-ups & f*ck-ups. Op onverwachte wijze komen diverse kunstdisciplines samen in een avontuurlijk programma dat speelt met de relaties tussen muziek en taal.

Words & Music is deze keer geïnspireerd door componist Luciano Berio (1926-2003) en literair enfant terrible van de sixties William S. Burroughs (1914-1997). Beiden pasten op geheel eigen wijze de cut-up techniek toe: ze gebruikten fragmenten van bestaand en nieuw materiaal om nieuw werk te creëren. Resultaat: een fantastisch, grimmig, absurdistisch en ontregelend programma met concerten – waaronder twee wereldpremières -, muziektheater, installaties, film en meer.

Programma

Het festival speelt zich af in verschillende ruimtes van het Muziekgebouw. Te zien zijn onder meer:

> Luciano Berio’s Recital (for Cathy) is in regie van Romain Bischoff (Silbersee) een muziektheatervoorstelling geworden waarin de performance van de langzaam waanzinnig wordende zangeres zich vermengt met filmprojectie en realtime filmopnames van wat zich backstage en op het podium afspeelt. Wat gebeurt er echt en wat speelt zich af in het hoofd van de zangeres die de grip op de werkelijkheid verliest….

> De voorstelling Lunch Music, geïnspireerd op het boek Naked Lunch van Burroughs. Componist Yannis Kyriakides creëert met fragmenten uit het boek, live-elektronica, de virtuositeit van Slagwerk Den Haag en de zangers van Silbersee een hallucinerend resultaat.

> Genevieve Murphy presenteert mét band haar show I Don’t Want To Be An Individual All On My Own; een sonisch verhaal van pop, gesproken woord en geluidssculpturen. Over de zoektocht naar echte verbinding in een geïndividualiseerde wereld.

> De première van Lise Morrisons Droombegin is een muzikale en visuele vertaling van de poëzie van PC Hooftprijswinnaar Alfred Schaffer.
> Ook gloednieuw is Vou atirar uma bomba ao destino van Jan van de Putte, genoemd naar een éénregelig gedicht van de Portugees Pessoa. Vrij vertaald: Ik ga nog eens een bom droppen op het noodlot. Een dramatisch hoogtepunt kan dan ook niet uitblijven.

> Performer en uitvinder Akim Moiseenkov gaat op absurdistische wijze aan de haal met materiaal van Burroughs.

> Nieuwe muziek van Luke Deane en Pete Harden in twee muziekfilms.

Verwacht tijdens Words & Music experiment, (on)zin en pure schoonheid.

M.m.v. makers en performers Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, Silbersee, Genevieve Murphy, Eléonore Lemaire, Yannis Kyriakides, Akim Moiseenkov, Jan van de Putte, Luciano Berio, Lise Morrison, Pete Harden, Luke Deane, Arnold Marinissen, Esther Wu.

Praktische informatie

Words & Music

Za 3 sept, 15.30 – ca 23.30

Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ

Dagkaart: € 31,00 – 39,00

Wordsandmusic.nu

Words & Music komt tot stand met steun van:
Fonds Podiumkunsten, Dioraphte, Reinbert de Leeuw Fonds, Fonds voor Hedendaagse Muziek, Fonds 21, Société Gavignies, Mauricio Kagel Muziekfonds, Ministerie van OCW en Gemeente Amsterdam.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands