Meteen naar de inhoud

Het lege moderne leven van twee digital nomads

Dit verhaal lees je gratis. Dankzij onze leden. En donateurs.
Doneer je mee?
Dat kan onderaan!

Wonen en werken in een wereldstad als digital nomad of creative professional, op een terras met je laptop en een latte macchiato. Voor veel mensen een droom, die het goed doet op de sociale media. Om dat gegeven draait De perfecties, de korte roman waarmee Vincenzo Latronico de longlist haalde van de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literaire prijs. De auteur situeerde zijn verhaal in Berlijn, de stad waar hij zelf woont en werkt.

Hippe expats

Hoofdpersonen Tom en Anna zijn zulke hippe creative professionals: ze werken beiden als zzp’er in de grafische vormgeving. Veel van hun vrienden volgen het geijkte levenspatroon van vaste baan, huis, gezin. In zo’n voorspelbaar, beperkt leven heeft het koppel geen zin, en daarom verhuizen ze naar Berlijn, om als expat in die bruisende, vrije wereldstad hun geluk te beproeven.

Ze krijgen een mooi appartement en hebben een bruisend sociaal leven met veel kunst en cultuur, drank, drugs en culinaire geneugten. Het feit dat hun nieuwe vriendengroep – ook allemaal expats – voortdurend van samenstelling wisselt en de relaties nogal oppervlakkig blijven, doet aanvankelijk weinig af aan dit ‘perfecte plaatje’.

Schrijver Vincenzo Latronico ©Marcus Lieder

Maar na een paar jaar kiezen steeds meer vrienden voor een vaste baan, kinderen, terugkeer naar huis. Intussen wordt het overvloedige, vrije Berlijn overspoeld door jongere en rijkere nieuwkomers, waardoor huizen schaars worden en de prijzen oplopen.

Buiten bereik

Anna en Tom, die verlangen zonder te weten waarnaar precies, willen zich inzetten voor de vluchtelingenopvang, maar hulporganisaties willen alleen mensen die iets kúnnen. Ook een nieuw avontuur in Lissabon, en vervolgens op Sicilië, loopt uit op een teleurstelling. Het geluk ligt steeds voor hun voeten, maar blijft altijd nét buiten bereik. De ideale plaatjes in Tom en Anna’s hoofd stemmen, net als de foto’s die ze posten van hun bijna ‘perfecte’ leven, nooit écht overeen met de werkelijkheid.

Met een klinische blik en in een droge, zakelijke stijl beschrijft Latronico in deze zedenschets het moderne, mondaine leven. Hoofdpersonen Anna en Tom blijven vlak, en dat is ongetwijfeld precies Latronico’s bedoeling: het voelt haast alsof je naar een documentaire kijkt over een of andere diersoort. Een effectieve vorm, die perfect de inhoud weerspiegelt: lezer noch hoofdpersonen worden werkelijk geráákt. Een vol en rijk leven, en tegelijk zo ontstellend leeg en arm – je zou erom kunnen lachen als het niet tegelijk ook zo troosteloos was.

De wereld die Latronico oproept is herkenbaar, zeker voor Amsterdammers. Waarschijnlijk confronterend, voor wie tot de beschreven categorie jonge mensen behoort. En ontluisterend, voor andere lezers, die met een gevoel van onbehagen achterblijven.

Vincenzo Latronico, De perfecties (140 p.). Vertaald door Pieter van der Drift en Manon Smits. De Bezige Bij, € 21,99

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Gratis. Omdat we vertrouwen op donaties van lezers. Daarom: draag je ook bij?

donatie
Doneer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands