Meteen naar de inhoud

Het lege moderne leven van twee digital nomads

Wonen en werken in een wereldstad als digital nomad of creative professional, op een terras met je laptop en een latte macchiato. Voor veel mensen een droom, die het goed doet op de sociale media. Om dat gegeven draait De perfecties, de korte roman waarmee Vincenzo Latronico de longlist haalde van de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literaire prijs. De auteur situeerde zijn verhaal in Berlijn, de stad waar hij zelf woont en werkt.

Hippe expats

Hoofdpersonen Tom en Anna zijn zulke hippe creative professionals: ze werken beiden als zzp’er in de grafische vormgeving. Veel van hun vrienden volgen het geijkte levenspatroon van vaste baan, huis, gezin. In zo’n voorspelbaar, beperkt leven heeft het koppel geen zin, en daarom verhuizen ze naar Berlijn, om als expat in die bruisende, vrije wereldstad hun geluk te beproeven.

Ze krijgen een mooi appartement en hebben een bruisend sociaal leven met veel kunst en cultuur, drank, drugs en culinaire geneugten. Het feit dat hun nieuwe vriendengroep – ook allemaal expats – voortdurend van samenstelling wisselt en de relaties nogal oppervlakkig blijven, doet aanvankelijk weinig af aan dit ‘perfecte plaatje’.

Schrijver Vincenzo Latronico ©Marcus Lieder

Maar na een paar jaar kiezen steeds meer vrienden voor een vaste baan, kinderen, terugkeer naar huis. Intussen wordt het overvloedige, vrije Berlijn overspoeld door jongere en rijkere nieuwkomers, waardoor huizen schaars worden en de prijzen oplopen.

Buiten bereik

Anna en Tom, die verlangen zonder te weten waarnaar precies, willen zich inzetten voor de vluchtelingenopvang, maar hulporganisaties willen alleen mensen die iets kúnnen. Ook een nieuw avontuur in Lissabon, en vervolgens op Sicilië, loopt uit op een teleurstelling. Het geluk ligt steeds voor hun voeten, maar blijft altijd nét buiten bereik. De ideale plaatjes in Tom en Anna’s hoofd stemmen, net als de foto’s die ze posten van hun bijna ‘perfecte’ leven, nooit écht overeen met de werkelijkheid.

Met een klinische blik en in een droge, zakelijke stijl beschrijft Latronico in deze zedenschets het moderne, mondaine leven. Hoofdpersonen Anna en Tom blijven vlak, en dat is ongetwijfeld precies Latronico’s bedoeling: het voelt haast alsof je naar een documentaire kijkt over een of andere diersoort. Een effectieve vorm, die perfect de inhoud weerspiegelt: lezer noch hoofdpersonen worden werkelijk geráákt. Een vol en rijk leven, en tegelijk zo ontstellend leeg en arm – je zou erom kunnen lachen als het niet tegelijk ook zo troosteloos was.

De wereld die Latronico oproept is herkenbaar, zeker voor Amsterdammers. Waarschijnlijk confronterend, voor wie tot de beschreven categorie jonge mensen behoort. En ontluisterend, voor andere lezers, die met een gevoel van onbehagen achterblijven.

Vincenzo Latronico, De perfecties (140 p.). Vertaald door Pieter van der Drift en Manon Smits. De Bezige Bij, € 21,99

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands