Meteen naar de inhoud

Eerste namen voor ILFU’s festivalweekend Exploring Stories

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het festivalthema van ILFU 2024 is ‘I am many Stories’.

Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) vindt dit jaar plaats van 21 september t/m 5 oktober, en draagt het aan Marilyn Monroe ontleende motto ‘I am many stories’. Tot het programma behoren vaste ingrediënten zoals de Utrechtse Boekenmarkt, het NK Poetry Slam, het YALFU (Young Adult Festival), Book Talks en de Nacht van de Poëzie.

Nieuw dit jaar is dat het kloppende hart van ILFU –’ Exploring Stories’ – wordt uitgebreid tot een weekendfestival. Op zaterdag 28 en zondag 29 september gaan meer dan 20 internationale gasten in gesprek over actuele, urgente onderwerpen. Tot de eerste bevestigde namen op Exploring Stories behoren: Constance Debré (Frankrijk), Layal Liverpool (Groot Britannië), Nicolas Lunabba (Zweden), Brenda Navarro (Mexico) en Vamba Sherif (Nederland)
.

I am many stories

ILFU’s motto van dit jaar is afkomstig van Marilyn Monroe en richt de aandacht op de veelvormigheid van de mens. Te vaak reduceren we elkaar tot onze afkomst, of onze overtuigingen of de verhalen die anderen over ons vertellen. (Monroe wist dit als geen ander. Want wie wist er dat ze gedichten schreef?) Waar je ook leeft, wat je ook meemaakt en wat je ook doet, je bent nooit één enkel verhaal.

Toch lijkt het soms alsof we in de huidige tijd elkaar het liefst willen reduceren tot één narratief, wat angst en vijandschap in de hand werkt. De paradox lijkt echter dat we, om weer tot elkaar te komen, juist een gemeenschappelijk verhaal nodig hebben waar de vele ikken weer meer naar een ‘wij’ kunnen toe bewegen. In een ontzuilde samenleving waarin onze verhalen voor een groot deel in individuele socialmediabubbels blijven hangen is dit verbindende verhaal kwijtgeraakt.

Maar gelukkig is de literatuur er nog. Zolang er verhalen bestaan die voor iedereen gelden en voor iedereen gemaakt zijn hebben we nog houvast en herkennen we onszelf weer als de veelvormige ik, die samen met anderen vele verhalen in zich draagt.

Exploring Stories

Het festivalprogramma Exploring Stories was vorig jaar zo’n groot succes dat we besloten hebben om uit te breiden naar twee dagen. Zo kunnen we alle auteurs en de belangrijke onderwerpen die zij meebrengen nog meer aandacht geven. Op zaterdag 28 september klinken als vanouds op de vier podia in TivoliVredenburg gesprekken met fictie- en nonfictie-schrijvers, journalisten, politici, dichters en filosofen. Zij ontmoeten elkaar voor gesprekken over dé thema’s van deze tijd, zoals (verborgen) perspectieven op hedendaagse oorlogen, antropocentrisme, racisme, femicide, transfobie en sociale ongelijkheid. We belichten op de zaterdag politieke en maatschappelijk-sociale onderwerpen in al hun gelaagdheid. De festivalzondag is geheel en al gewijd aan het thema ‘Nature’s Narrative’ waarin we ons buigen over de grote vraag in hoeverre de stem van de mens kan spreken voor andere entiteiten.

Op het festivalplein staan er gedurende het weekend boekenstands en eetkraampjes en vinden er diverse signeersessies plaats. Festivalinformatie

Over ILFU

Twee weken lang staat Utrecht in het teken van literatuur. Jaarlijks bezoeken zo’n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. In de afgelopen jaren wist ILFU grote internationale namen te strikken zoals Jonathan Franzen, Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie, Elena Ferrante, Michel Houellebecq, Nick Cave, David Mitchell, Ali Smith en Édouard Louis. De komende maanden wordt de line up van ILFU 2024 bekendgemaakt. De kaartverkoop van De Nacht van de Poëzie en Exploring Stories is inmiddels gestart.

Ook gedurende de rest van het jaar nodigt ILFU schrijvers uit. Het online platform ilfu.com publiceert dagelijks verhalen, gedichten, interviews en essays en wordt inmiddels ondersteund door 1200+ leden.

Auteurs Exploring Stories 2024

Layal Liverpool (Groot-Britannië)
Vamba Sheriff (Nederland) foto: Robert van der Molen
Constance Debré (Frankrijk) Foto Pierre-Ange Carlotti Flammarion
Nicolas Lunabba (Zweden) Foto Jesper Klemedsson Sotomayor
Brenda Navarro (Mexico) Foto Begoña Rivas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands