Ga naar de inhoud

41,5 miljoen per jaar voor verbetering cultuuronderwijs

Het ministerie van OCW steekt de komende jaren tijd en geld in verbetering van het cultuuronderwijs op de basisscholen. Via een combinatie van reeds bestaande potjes en geld dat door rijk, gemeentes en provincies wordt bijgedragen komt er in de komende jaren per jaar 41,5 miljoen euro vrij voor de kunsteducatie. En voordat iedere ZZP-ende kunstenaar nu alvast plannen gaat maken: dat geld gaat vooral naar onderzoeken en procedures, waarbij het meest concrete doel is: ‘de ontwikkeling van een leerlijn cultuureducatie’.

Dat er wat te verbeteren valt aan de cultuureducatie was duidelijk geworden door een advies dat de de onderwijsraad en de raad voor cultuur deze zomer uitbrachten. Minister Bijsterveld daarover:

‘De raden constateren dat cultuureducatie vaak een marginale plek inneemt in het curriculum. De kerndoelen bieden volgens de raden weinig houvast en een samenhangend curriculum is niet vanzelfsprekend. Daarnaast beoordelen de scholen de leeropbrengst van cultuureducatie nauwelijks. Voor inhoudelijke deskundigheid zijn scholen te afhankelijk van hun culturele omgeving.’

Dat moet dus bestreden worden met een heel actieprogramma, waarvan we u de beleidsdetails zullen onthouden, al zitten er juweeltjes tussen:

‘Er zal een review van onderzoek naar instrumentarium voor het volgen en beoordelen van leerlingprestaties op het terrein van cultuureducatie gemaakt worden.

Een aantal geselecteerde beoordelingsinstrumenten zal in combinatie met de leerlijn cultuureducatie getest worden in pilotprojecten. De daarmee opgedane praktijkkennis komt beschikbaar voor andere geïnteresseerde scholen.’

Maar feitelijk is het allemaal wel goed nieuws, want het toont aan dat kunt en cultuur in het onderwijs niet die lastige en ingewikkelde bijzaak moeten zijn, die ze nu vaak wel zijn.

De vraag is echter of dit programma van 41,5 miljoen iets zal doen aan een ander probleem dat de onderwijsraad en de raad voor cultuur constateerden, namelijk: dat van de reputatie van de kunstsector. Die is slecht, zo stelden zij, en die is zeker met de bejegening door de overheid in de laatste jaren niet verbeterd. Aan die reputatieschade doet het programma niets. Sterker nog: we kunnen ons de reacties nu al voorstellen op tot extra geld voor cultuuronderwijs in tijden van crisis. De pavlov-machine kan aan.

De complete brief van het ministerie vindt u hier:

Klik om toegang te krijgen tot kamerbrief-met-reactie-op-advies-cultuureducatie-in-primair-onderwijs.pdf

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands